Uutiset

THL:n asiantuntija: 18 sote-aluettakin olisi askel oikeaan suuntaan, mutta tuskin pysyvä ratkaisu

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa ei pitäisi tehdä monia päällekkäisiä rakenteita, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtava asiantuntija Pia Maria Jonsson. Hän sanoo, että päällekkäiset rakenteet vaikeuttavat niin hallinnon rutiineja kuin päätösvallan jakautumista.

Jonsson ei suoraan halua ottaa kantaa hallituksen sote-uudistuksen uusimpiin käänteisiin.

Hallitus sopi marraskuussa 18 itsehallintoalueen eli maakunnan ja 15 sote-alueen mallista. Se on törmännyt niin perustuslaillisiin kuin käytännön ongelmiin, sillä kolme maakuntaa pitäisi pakottaa järjestämään sote-palvelut yhdessä.

Nyt on hahmoteltu kuviota, jossa sote-alueita tulisi yhtä monta kuin maakuntia eli 18 ja niiden yhteistyötä koordinoisi 5 yhteistyöaluetta. Tämän päälle tulisi vielä valtion ohjaus.

Jonsson sanoo, että kansainvälisesti vertaillen 18 sote-aluetta olisivat pieniä järjestäjätasoja.

Myös viiden yhteistyöalueen rooliin liittyy omat kysymyksensä. Jonssonin mukaan voi hyvin kysyä, mikä sitoisi maakuntia yhteistyöalueiden pelisääntöihin.

Asiantuntijat ovat esittäneet, että paras ratkaisu olisi enintään 12 sote-aluetta, joiden väestömäärä ja taloudellinen kantokyky riittäisivät palveluiden järjestämiseen.

Pystyvätkö kaikki 18 sote-aluetta järjestämään kansalaisten tarvitsemat palvelut?

Jonssonin mukaan se on mahdollista, jos kansallisella tasolla luodaan muiden muassa järjestelmät, joilla heikoimpia alueita autetaan.

Jonssonin mukaan 18 aluettakin olisi askel oikeaan suuntaan, mutta tuskin pysyvä ratkaisu.

– Hyvin pitkällä aikavälillä uskon siihen, että päädytään tätä harvempiin ja suurempiin järjestäjätahoihin, Jonsson sanoo.

Hallitus ei virallisesti myönnä, että 15 sote-alueen malli olisi kuopattu. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) sanoi lauantaina, että hallitus etenee sen mukaan, mitä marraskuussa on sovittu, eikä uusia päätöksiä ole tehty.

Lännen Median tietojen mukaan sote-uudistusta sorvaava hallituksen reformityöryhmä on sopinut ensi viikolle useampia tapaamisia, joissa sote-syheröä yritetään selvittää.

Hallituspuolue kokoomuksessa kiehuu. Moni kokoomuslainen pitää 18 sote-alueen ja 5 yhteistyöalueen mallia järjettömänä.