fbpx
Uutiset

THL:n uusi suositus: neljänsiä koronarokotuksia tietyille väestöryhmille jo heinäkuussa

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan epidemia voi Suomessa kiihtyä loppukesästä.
THL suosittelee, että kunnat alkaisivat tarjota neljänsiä rokoteannoksia tietyille väestöryhmille jo heinäkuussa tai viimeistään 1. elokuuta alkaen. Kuva: Emmi Korhonen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kunnat alkaisivat tarjota neljänsiä rokoteannoksia kaikille yli 60-vuotiaille ja yli 18-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville jo heinäkuussa tai viimeistään 1. elokuuta alkaen.

Suosituksen mukaan kunnat voivat heinäkuusta alkaen ja alueellisen epidemiatilanteen mukaan tarjota neljänsiä rokoteannoksia portaittain alkaen henkilöistä, joilla on suurin lääketieteellinen riski vakavalle koronataudille.

Ensimmäisenä olisivat 70–79-vuotiaat, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin, toisena 18–69-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat ja kolmantena 60–69-vuotiaat, jotka eivät kuulu riskiryhmiin.

Suositus ei toistaiseksi koske 12–17-vuotiaita riskiryhmäläisiä eikä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia. Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmä KRARin lasten alatyöryhmä käsittelee lasten koronarokotusohjelman jatkoa elokuun alussa.

Uuden suosituksen taustalla ECDC:n ja EMA:n suositus

THL:n uuden suosituksen taustalla on Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen (ECDC) sekä Euroopan lääkeviraston (EMA) 11. heinäkuuta antama suositus, jonka mukaan maiden tulisi välittömästi alkaa tarjota neljänsiä rokoteannoksia kaikille 60–79-vuotiaille sekä vakavan koronataudin riskiryhmille.

– ECDC:n ja EMA:n antaman suosituksen jälkeen olemme keskustelleet alueiden kanssa mahdollisuudesta aikaistaa rokotuksia. Uuden suosituksemme myötä kunnat voivat alkaa tarjota neljänsiä annoksia jo heinäkuussa, sanoo THL:n johtaja Mika Salminen tiedotteessa.

Alun perin suositus oli, että neljänsiä rokotuksia laajennettaisiin asteittain eri ryhmille 15. elokuuta alkaen.

Epidemia voi kiihtyä loppukesästä

Suomessa koronatapausmäärät laskivat kesä-heinäkuun vaihteeseen asti, mutta heinäkuun alusta lähtien sairaalassa hoidettavien määrä on lievästi noussut.

Osassa Euroopan maita ja myös osassa Suomea BA.4- ja BA.5-virusvariantit ovat olleet koronaviruksen valtavariantteja jo kesäkuun puolivälistä lähtien.

– BA.4:n ja BA.5:n takia koronaepidemia voi meillä Suomessakin kiihtyä jo loppukesästä. Neljännen rokotuksen ottaminen viimeistään elokuun alussa antaa ikääntyneille ja riskiryhmille lisäsuojaa vakavaa tautia vastaan hieman alkuperäistä aikataulua aiemmin, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

THL:n mukaan nykyiset rokotteet eivät anna kovin hyvää tai pitkäkestoista suojaa BA.4:n ja BA.5:n aiheuttamalta tartunnalta tai lievältä taudilta, mutta rokotukset tai rokotukset ja sairastettu tauti suojaavat hyvin myös näiden varianttien aiheuttamalta vakavalta tautimuodolta.

Uusia rokotteita syksyllä

Valtaosalla ikääntyneistä sekä riskiryhmiin kuuluvista suomalaisista kolmannesta rokoteannoksesta on kulunut yli kuusi kuukautta. Neljäs rokoteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut kolme kuukautta.

– Tämänhetkisen tiedon mukaan sairastettu koronatauti vastaa yhtä rokoteannosta. Jos on saanut kolme rokoteannosta ja sairastanut koronan kerran tai useammin, ei tarvitse nyt tehosteannosta, Nohynek sanoo.

Neljänsiä koronarokoteannoksia annetaan THL:n mukaan vielä ainakin elokuussa valmisteilla, joita Suomessa on tälläkin hetkellä käytössä.

Koronaviruksen variantteja vastaan räätälöityjä rokotteita saadaan näillä tietoa käyttöön myöhemmin syksyllä.

Menot