fbpx
Uutiset

THL:n ylilääkäri Puumalainen: Koronarokotusten alkuperäinen tavoiteaikataulu todennäköisesti viivästyy

Koronarokotusten alkuperäinen tavoiteaikataulu todennäköisesti viivästyy, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen tänään tiedotustilaisuudessa.
Koronarokotusten alkuperäinen tavoiteaikataulu todennäköisesti viivästyy, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen tänään tiedotustilaisuudessa. Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Vapun viettäminen normaaliin tapaan olisi valtava riski, kertoi johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL) torstaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa vappua tulee viettää samaan tapaan kuin edellisvuonna, sillä vapautunut vapunvietto voisi aiheuttaa valtavan piikin tartuntoihin. Se, missä koronatilanteessa Suomi menee kesään, vaikuttaa hänen mukaansa myös viruksen kausivaihtelusta saatavaan hyötyyn.

–  Mallinnuksen ja kokemuksen perusteella on selvää, että jos ennen kesää on valtava ilmaantuvuus niin kesän vaikutus on aika pieni ja koko kesä voidaan olla epidemiasuossa. Tämä vappu vielä jos kestetään, niin ehkä ensi vappu on vähän helpompaa, Salminen sanoi.

Myös sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johtaja Pasi Pohjola totesi, että tiukimmista rajoituksista on syytä luopua vasta, kun valtakunnallinen leviämisvaiheen uhka poistuu. Hänen mukaansa seuraavan kahden kuukauden aikana tehtävä työ vaikuttaa kesän epidemiatilanteeseen ja tätä kautta myös rajoitusten purkuun.

Koronatilannetta tarkastellaan keväällä ja alkukesällä kahden viikon välein, ja rajoituksien purkamista harkitaan kulloisenkin epidemiatilanteen mukaan.

Rokotteiden tavoiteaikataulu viivästynee

Kausivaihtelun lisäksi epidemiaan tuo helpotusta myös rokotusten edistyminen. Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin rokotteiden takaiskut kuitenkin aiheuttavat epävarmuutta tavoitteeseen pääsemiseksi.

– Koronarokotusten alkuperäinen tavoiteaikataulu todennäköisesti viivästyy. Onko kyse kahden viikon viivästymisestä tai pahimmassa tapauksessa kuukauden tai kahden kuukauden viivästymisestä, sitä me emme tiedä, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoi.

Lääkeyhtiö Johnson & Johnson kertoi tiistaina pysäyttävänsä koronarokotteensa toimitukset Eurooppaan Yhdysvalloissa ilmenneiden muutamien veritulppatapausten vuoksi. Yhtiön mukaan toimitusten jatkamista pohditaan Euroopan terveysviranomaisten kanssa. Suomeen on määrä tulla 2,4 miljoonaa annosta kyseistä rokotetta, mutta Puumalaisen mukaan toistaiseksi ei ole tietoa, kauanko tilanteen käsittely kestää, ja milloin tilanne ratkeaa.

–  Ja palataanko sen jakelun suhteen aiempaan suunnitelmaan, jolloin vaikutus jäisi lyhytaikaiseksi. Samoin vaikuttaa Astra Zenecan tilanne. Jos ikärajaan tulisi muutos, niin se varmasti vaikuttaisi aikatauluun.

Toisaalta tilanteeseen on luvassa myös helpotusta. Euroopan komissio puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti keskiviikkona, että Biontech ja Pfizer aikaistavat nyt 50 miljoonan rokoteannoksen toimittamista EU:hun.

Miltei 1,2 miljoonaa saanut rokotteen

THL:n Salmisen mukaan suomalaisista yli 16-vuotiaista noin neljäsosa on saanut koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen.

–  Ei vielä ihan riitä siihen, että tämä alkaisi näkyä laajemmin väestössä, mutta koko ajan mennään parempaan suuntaan, Salminen sanoi.
Tällä hetkellä rokotetaan vain yli 16-vuotiaita. Ensimmäisen annoksen saaneita on yli 1,19 miljoonaa.

Puumalainen totesi, että rokotteisiin liittyvien takaiskujen vuoksi tilanne on vaikea myös rokotusten kohdennusten näkökulmasta. Alueellinen kohdentaminen pahimmille epidemia-alueille voitaisiin aloittaa vasta, kun erityisryhmät on rokotettu ja sitä voitaisiin esityksen mukaan tehdä vain toukokuun loppuun asti.

Puumalaiselta kysyttiin, miten Astra Zenecan rokotteen käytön rajoittaminen yli 65-vuotiaille ja Johnson & Johnsonin rokotteen toimitusongelmat vaikuttavat näihin suunnitelmiin. Puumalaisen mukaan tilanne on vaikea, sillä yli 65-vuotiaitakin on rokottamatta vielä 200  000–300  000 ja ikääntyneistäkin löytyy vielä ihmisiä, jotka rokotteita tulevat ottamaan.

Epidemia laskusuunnassa

THL:n mukaan koronaepidemia on Suomessa kääntynyt laskusuuntaan. THL raportoi tänään 289 uutta koronatartuntaa.

THL:n näytteenottopäiville jaetun seurannan mukaan viimeisen kahden viikon aikana on raportoitu liki 3  200 tartuntaa vähemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana. Annetut suositukset ja rajoitukset sekä ravitsemisliikkeiden sulku ovat THL:n mukaan estäneet tartuntoja selvästi.

Salmisen mukaan nimenomaan iltaelämän kontaktien väheneminen on ollut ratkaisevaa epidemian torjunnan kannalta. Hänen mukaansa muutos alaspäin tapahtui ravitsemisliikkeiden sulun yhteydessä ja tartunnat ovat vähentyneet merkittävimmin nuorten aikuisten joukossa.

–  Tämä kyllä vahvasti osoittaa sen, että juuri ne toimet joita on käytetty, ovat olleet oikeansuuntaisia, Mika Salminen sanoi.
STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan tällä hetkellä kotimaisten uusien tartuntojen tartunnan lähteistä selviää tällä hetkellä liki kolme neljästä tapauksesta.

Hänen mukaansa ulkomaisten tartuntojen osuus on kasvussa jo toista viikkoa ja on tällä hetkellä 4,5 prosentin luokkaa. Tartuntojen laskeva kokonaismäärä tosin nostaa tätä suhteellista osuutta.

Menot