Uutiset

Tieavustukset yhtenäistettiin

Yksityistieavustuksien maksamisessa ovat käytössä tänä vuonna ensi kertaa samat periaatteet koko Hämeenlinnan alueella.

Ennen tätä vuotta avustuspäätöksien perusteet saattoivat jonkin verran vaihdella entisten kuntien perintöinä.

Yksi merkittävä muutos on, että tästä lähin avustuksia maksetaan koko kaupungissa vain yhtä kilometriä pitemmille tiekunnan ylläpitämille yksityisteille.

-Aluetoimikunnat hyväksyivät avustuksia myös alle yhden kilometrin pituisille yksityisteille, kertoi maaseutusuunnittelija Marja Leena Souru yksityistiekuntien tieseminaarissa keskiviikkona Wetterillä.


Periaatteita täytyy tarkistaa

Tieisännöitsijä Anu Perttusen huolehtimista teistä Hauholla, Lammilla ja Tuuloksessa jäi uuden yhden kilometrin rajan vuoksi pari kolme yksityistietä ilman avustusmahdollisuutta.

-Olisi reilumpaa, jos vakituinen asutus olisi aina avustuksen piirissä riippumatta tien pituudesta, Perttunen kritisoi.

Seminaarin yleisön edustajat näkivät avustustenjaon epäkohtana, että läpiajotie saa saman avustuksen kuin muutkin tiet. Arvostelijoiden mielestä läpiajotien avustuksen pitäisi olla suurempi kuin päätyvän tien.

-Avustusperiaatteet täytyy tarkistaa, kun avustuksista syksyllä päätetään. Olennaista on, että kaikkia asukkaita kohdellaan tasa-arvoisina. Sen jälkeenhän avustusten jako on pelkkää matematiikkaa, sanoi apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo.


Tilit tehtävä vuoden jaksoissa

Kaupungin paikkatietopäällikkö Rauno Lepistö kertoi, että kaupungin alueella on nyt kaikkiaan 800 kilometriä avustuskelpoisia teitä. Niiden vaikutuspiirissä on 2200 vakituisesti asuttua taloutta.

-Avustuksen piiriin pääsee tieosuus, jota tien viimeinen vakituinen asutus käyttää. Jos sen jälkeen on vielä kesäasutusta, ei osuus ole oikeutettu saamaan avustusta.

Jotta yksityistien tiekunta saa avustusta, tiekunnan pitää olla virallistettu. Sen asioita hoitamassa pitää olla hoitokunta tai toimitsijamies varahenkilöineen. Tehtäviin voidaan valita myös esimerkiksi tieisännöitsijä.

-Ehtona avustuksen saamiseen on tiekunnan kirjanpito eli tilinpäätös 12 kuukauden välein. Hyvä periaate on, että hakemukseen tarvitaan kolmen vuoden tilinpäätösten keskiarvot. Vuodet kun eivät ole veljeksiä, Lepistö selvitti.

Tilinpäätös on oltava vuoden jaksoilta, vaikka tiekunnassa olisi päätetty pitää tiekokous vain joka neljäs vuosi. Tämä herätti kysymyksiä. Täyttyykö tiekunnan kutsua kokous koolle vain sitä varten, että kokous voi hyväksyä tilit?

Lepistö vastasi, ettei kokousta tarvita: tilit hyväksyy silloin hoitokunta tai toimitsijamies.


Hakuaikaa on nyt aikaistettu

Aluetoimikunnat päättivät tieavustuksista kolmena vuotena kuntaliitoksen jälkeen, koska niin oli päätetty kuntaliitossopimuksessa. Ne päättävät avustuksista nyt yhden ylimääräisen vuoden, mutta tämä on viimeinen vuosi.

Ensi vuonna kaupungin yhdyskuntalautakunta päättää kaikista yksityistieavustuksista.

Yksityistieavustuksien hakemisessa otettiin viime vuonna käyttöön netissä tapahtuva sähköinen hakumenettely.

Hakua on aikaistettu. Avustusten hakuaika päättyy perjantaina 30. maaliskuuta.

-Aikaistamisen tavoitteena oli, että tiekunnat saavat rahat aikanaan. Päätösten tekeminen vie aikansa, Lepistö kertoi.

Kaupunki on toimittanut tiekunnille käyttäjätunnukset ja salasanat viime vuonna. Jos tunnukset ovat kadoksissa, niitä voi tiedustella Lepistöltä mieluiten sähköpostitse: rauno.lepisto@hameenlinna.fi.

Samaan sähköpostiin kannattaa ottaa yhteyttä, jos tiekunta ei ole saanut avustusta eli se ei vielä ole kaupungin avustusrekisterissä. (HäSa)

Mainos