fbpx
Uutiset

Tiedätkö mitä syöt?

Tullessani jokin aika sitten lentäen Münchenistä Helsinkiin, vieressäni istui saksalainen tohtori. Hän kysäisi, että tiesinkö sitä tosiasiaa, että tavallinen suomalainen ruoka on parempaa kuin saksalainen luomuruoka. Jotain suomalaislähteestä tämän suuntaisia ajatuksia olin kuullut. Mitään näyttöä ei minulla asiasta kuitenkaan ollut.

Perehdyttyäni myöhemmin aiheeseen selvisi, että suomalaiset elintarvikkeet ovat maailmankin mittakaavassa puhtaimmasta päästä, laadullisesti huippuluokkaa. Salmonellariski on esimerkiksi omissa elintarvikkeissamme olematon. Syy on siinä, että alkutuotantoprosessi on hallinnassa.

Kotieläinten terveyden eteen ja maaperän sekä vesistön ympäristöriskien hallinnan eteen on meillä tehty tietoisesti töitä.

Tulos on sitten se, että elintarviketeollisuutemme raaka-aineet ovat parhaita mahdollisia. Kun elintarviketeollisuuden tuotantoketjun laadunhallinta on kunnossa, lopputuotekin on väistämättä ensiluokkainen.

Saksalaistohtorin näkemys kirvoitti ajatuksen, että eikö meidän suomalaisten tulisi ponnekkaammin pyrkiä tehostamaan oman, terveellisen ja lähellä tuotettujen elintarvikkeiden käyttöä. Asia on terveyspoliittinen mutta kotimaisten elintarvikkeita suosimalla, tuetaan samalla kotimaista elintarviketeollisuutta ja suomalaisten työpaikkojen säilyttämistä.

Pekka Rahkila

dosentti, tekn.tri, fil.tri

Hämeenlinna

Menot