Uutiset

Tiedätkö sinä, mitä mummollesi kuuluu?

Tiedätkö, missä mummosi on? Milloin olet viimeksi tavannut hänet? Oletko unohtanut hänet unhon yöhön?

On surkuhupaisaa seurata mediassa erilaisia asiantuntijoita ja pään nyökyttelijöitä keskustelemassa, palautetaanko jotkut mummot kotimaahansa vai hyysätäänkö heitä edelleen Suomessa.

Asiantuntijat valtiovallan johtoa myöten keskustelevat suurella intohimolla ulkomaalaisten mummojen kohtalosta. Paljonko keskustelijat uhraavat varoja tällaisen julkisuusmyllyn jatkuvaan pyörittämiseen, vai meneekö kaikki veronmaksajien piikkiin niin kuin tähänkin asti?

Tiedätkö suomalainen ihan oikeasti, mitä mummollesi tänään kuuluu? Asuuko hän taajaman ulkopuolella yksinäisyyteen unohdettuna, vai onko hänet turvallisesti eristetty kerrostalon kivimuuriin, josta hän ei uskalla tulla useinkaan ulos puhumattakaan, että hän tulisi harrastusten pariin.

Ehkäpä olet turvallisella mielellä, jos tiedät hänen olevan yhteiskunnan tai yksityisen hoitokodin helmoissa. Ehkäpä hän odottaa turhaan vierailuasi vuoteeseen tai pyörätuoliin sidottuna turvassa lukkojen takana.

Eikö suomalaisille ole häpeäksi, että olemme unohtaneet omat mummomme ja pappamme tulemaan toimeen omin tai ystävällisen naapurin avuin mökkeihinsä taajamien ulkopuolelle tai taajamien koteihinsa? Eikö ole kunnia-asiamme ensisijaisesti huolehtia omista vanhemmistamme tai isovanhemmistamme, jos he apua tarvitsevat? Velvollisuutemme on käydä heitä tervehtimässä, viettäkööt he vanhuuden päiviään minkälaisissa oloissa tahansa.

Jos tunsit piston, korjaa tilanne heti. Haudan reunalla se on jo myöhäistä.

Anja Nisula

eläkeläismummo

Forssa