Uutiset

Tiedon pihtaaminen harmittaa vanhempia

Jukolan päiväkodissa oireilevat sekä lapset että työntekijät. Näin kertovat kaksi äitiä, jotka kyllästyivät huhuihin ja hiljaisuuteen ja ryhtyivät peräämään kaupungilta vastauksia.

-Ketään ei syytetä huonoista tiloista, mutta sitä tässä ihmetellään, että miksi asioista ei voi puhua avoimesti me-hengessä, ihmettelee äideistä toinen, Kirsi Koskela.

Koskelan tytär samoin kuin Satu Lukkalan poika ovat hoidossa Jukolassa, Tuhatsulkien erityisryhmässä.

Kirsi Koskelan lapsen sairastelukierre alkoi talvella 2011, ja tytär oli jatkuvasti hengitystieoireiden takia pois hoidosta. Myöhemmin tyttö on valitellut päänsärkyä ja kurkkuaan.

Satu Lukkalan poika on oireillut jo pari vuotta. Poikaan iski korvatulehduskierre kolmivuotiaana, noin puoli vuotta sen jälkeen, kun lapsi oli aloittanut Jukolassa. Kotona ollessaan hän ei ollut sairastanut ainuttakaan korvatulehdusta. Vanhemmat ovat myös ihmetelleet pojan varpaissa olevaa kynsisientä. Sama vaiva on niin ikään Jukolassa hoidossa olleella isoveljellä.

-Kenellekään muulla perheessämme ei ole kynsisientä. Emme juuri käy uimalassa, ja lapsen iho on muuten terve. Sitten luin jostain, että muun muassa sädesieni aiheuttaa kynsisientä pikkulapsilla. Siellähän nämä pienimmät menevät paljon paljain jaloin, aivan lattianrajassa. Eihän tätä todistaa voi, mutta itse uskon, että niillä on osuutta asiaan, Lukkala kertoo.

Ensimmäisissä ja viime vuonna toteutetuista sisäilmatutkimuksissa päiväkodista löytyi tiettävästi viitteitä sädesienestä. Vanhemmille tutkimuksen tuloksista ei ole tiedotettu. Myöhemmin kerrottiin, että tutkimus oli virheellinen.


Oireet poistuvat loma-aikoina

Lukkalan ja Koskelan mukaan asioista liikkuu lähinnä vain paljon huhuja.

-Faktatietoa ei ole saatu. Kaupungin asenne suututtaa. Kerrottaisiin edes, missä mennään. Sitä on mietitty, että miksi ei voi pitää tiedotustilaisuutta ja katkaista huhuilta siipiä, Lukkala sanoo.

Tiistain tiedotustilaisuudelta Lukkala ja Koivisto odottivat paljon.

Lasten terveyden lisäksi vanhemmat ovat huolissaan myös työntekijöistä, sillä sairauslomia on paljon. Talossa käy myös paljon sijaisia, ja osa heistäkin oirehtii.

-Olemme todella huolissamme aikuisten terveydestä. Kahdella lastentarhanopettajalla on todettu astma. Kyllä ryhmäkin kärsii siitä, että opettajat ovat pois – ihan ketään syyttämättä.

Lukkala kertoo keskustelleensa tilanteesta useiden muiden vanhempien kanssa. Hän laskeskelee samassa ryhmässä olevan viisi säännöllisesti oireilevaa lasta. Kaikilla oireet ovat samantyyppisiä: nuhaa, yskää, äänen käheyttä. Tyypillistä myös on, että loma-aikoina oireet vähenevät tai poistuvat.


Selvitykset aloitettiin syksyllä 2010

Varhaiskasvatuskeskuksen johtaja Arja Virkki aloitti Jukolassa syksyllä 2010. Hän kertoo tuolloin kiinnittäneensä huomiota runsaisiin sairauspoissaoloihin. Virkki otti asian puheeksi oman esimiehensä kanssa, minkä jälkeen tilannetta ryhdyttiin päiväkodissa selvittelemään.

Työntekijät ovat vastanneet oirekyselyyn ja talossa on tehty jo yksi sisäilmatutkimus, joka tosin on todettu myöhemmin virheellisesti tehdyksi. Nyt meneillään on uusi tutkimus.

Oireilua on ollut – esimerkiksi flunssanoireita, päänsärkyä sekä hengitystieinfektioita.

-On tosin vaikea erottaa, mikä on normaalia kausiflunssaa ja mikä taas mahdollisesti sisäilmasta johtuvaa oireilua, Virkki muistuttaa.

Työntekijöiden pitkiin sairauslomiin tai kieltoon työpaikalle saapumisesta Virkki ei halua ottaa kantaa.

-Nyt tavoitteena on selvittää, mistä oireilut johtuvat. Oleellista on selvittää, onko rakennuksessa jotain, mikä aiheuttaa oireet, Virkki sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic