Kolumnit Uutiset

Tiedot keskustan kuolemasta jälleen kerran ennenaikaisia

Mahdollisesti maailman suurin protestilaulajan mukaan nimetty kauppakeskus valmistuu vajaan vuoden päästä.

Mietin kävellessäni räntäsateessa Reskaa kohti länttä, mahdettiinko Irwinin aikana puhua keskustan kuolemasta. Tietysti puhuttiin, koska oli vielä kurjempaa ja pimeämpää, palelikin, kun monellakaan ei ollut vielä lämpimiä untuvatakkeja.

Irwinin ja Vexin remutessa ei ollut kivijalkakauppojen tuhon tuojaa ja kaiken pahan pesäpaikkaa Tiiriötä, mutta kyllähän jokin syy maailmanlopun ennustuksille silloinkin löytyi. Kauhisteluun Irwininkin tenhovoima perustui.

Myönnän auliisti, että viihdyn keskustassa parhaiten hiljaiseen aikaan. Ei kai pikkukaupungissa viihtymisessä ole mitään häpeämistä. Siitähän se meteli nousisi, jos hämäläisten pääkaupungin keskustassa olisi koko ajan vilkasta.

Jokunen markkinatalouteen kuuluva loppuunmyynti oli taas menossa. Tyhjää liiketilaa näyttää olevan ja lisäksi tyhjenevää. Kuitenkin hyvät liiketilat menevät kuulemma välittömästi kaupaksi, kun niitä vain tulee tarjolle. Samaan aikaan, kun on tilaa, on pulaa. Uusia yrityksiä perustetaan koko ajan.

Katutasolle jalkautuneena kaupunkilehden toimittajana opin taannoin ainakin yhden asian: pienyrittäjät tekevät töitä elääkseen ja työllistääkseen. Keskustan elävöittäminen on sittenkin vain sivutuote.

Ihmisvirtaa on, maksavia asiakkaitakin. Etäisyydet ovat lyhyitä, vaikka aina ei kaupan eteen pääse autolla.

Varsinkin toripäivinä keskustan kulmilla on vaarassa jäädä ihmismassojen jalkoihin, voisi ehkä uskaliaasti sanoa, että mummojen tallomaksi, mutta se on tietysti väärä yleistys. Liikkuu keskustassa toripäivinä pappojakin.

Lyhytjännitteisyys sopii huonosti täkäläiseen elämänmenoon. Ei ehtinyt kulua vuottakaan siitä, kun Heikkilän liiketalossa todistettiin, että nyt on saatu kaikki palikat kohdalleen ja paalupaikka on paras mahdollinen, jos ei ihan heti, mutta ainakin vähän ajan päästä. Nyt menee kaikki uusiksi.

Vuonna 1777 kuningas Kustaa III päätti, että kaupunki siirretään linnan pohjoispuolelta etelään, silloisille Saaristen virkatalon maille. Todennäköisesti joku purnasi silloinkin, kun joutui luopumaan savupirtistään. Kaupungin keskustaa vavisuttivat isommat voimat kuin taloudellisen kasvun (=voiton) tavoittelu ja siitä kumpuava tarve rakentaa uusi kortteli moottoritien varteen ja osittain sen päälle.

Laajenemissuunta on luonnollinen kaikessa luonnottomuudessaan, tai ainakin se on parempi kuin rakentaa Vanajaveden päälle.

Muutaman yön päästä on viimeinen joulu ennen Goodmania. Ihan pian kukaan ei enää muista aikaa ennen sitä, jos ei erikseen muistele.