Uutiset

Tietä auki kohti Vanajan suurkuntaa

Hämeenlinnan seudun seutuvaltuusto päätti perjantaina käynnistää kuntien keskeiset neuvottelut suurkaupungin muodostamiseksi. Valtuuston päätös oli yksimielinen, mikä ei kuitenkaan alkuunkaan tarkoita sitä, että neuvottelujen päämäärästä oltaisiin yksimielisiä.

Neuvottelujen pää on avattu. Juuri tämä on tässä ja nyt tärkeintä. Suuren kunnan puolesta otti kantaa Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Tapani Hellstén (sd.) vain muutama viikko sitten. Avaus sai rohkaisevan vastaanoton ja ratkaisu neuvotteluista syntyi nopeassa tahdissa hyvin kivuttomasti.

Seutuvaltuuston linjaus tekee selväksi sen, että Hämeenlinnan seudulla osataan lukea ajan merkkejä. Suomen kunnat ryhtyvät perustamaan vapaaehtoista tietä vähintään 20 000-30 000 asukkaan kuntia tai sitten kuntakartan päivittää valtiovalta. Hämeenlinnan seudulla halutaan ratkaisun avaimet pitää omissa käsissä.

Hattula, Hauho, Lammi, Tuulos, Renko, Hämeenlinna ja Janakkala ovat nyt kuntaremontin kärkijoukkoa. Tästä asemasta on syytä myös pitää kiinni. Alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen (kesk.) on jo ehtinyt muistuttaa, että valtiolla on rajallisesti rahaa kuntaremontin tukemiseksi. Jälleen jyllää tuttu pelisääntö: nopeat saavat, hitaat kunnat jäävät ilman tukieuroja.

Hämeenlinnan seudun yhteinen etu on kuitata niin paljon kuin mahdollista valtion taloudellista tukea suurkunnan muodostamisessa.

Edessä häämöttää edelleen perin kivinen tie. Kaikkien Hämeenlinnan seudun seitsemän kunnan rasitteena ovat ennakkoluulot, totutut toimintamallit ja perinteinen halu puolustaa omaa kuntaa. Näistä katsetta sumentavista tekijöistä olisi hyvä vapautua, sillä juna on jo liikkeellä. Nyt keskustellaan lähes 90 000 asukkaan uudesta kokonaisuudesta ja sen tulevaisuudesta.

Hämeenlinnan seudun suurkunnan muodostaminen vaatii selkeää periaatepäätöstä. Ollaanko kuutta kuntaa liittämässä Hämeenlinnaan vai lähdetäänkö nyt muodostamaan ennen muuta uutta kuntayksikköä? Seudun pienet kunnat ja myös Janakkala liputtavat varmasti viimeksi mainitun vaihtoehdon puolesta.

Puhtaalta pöydältä liikkeelle lähtö tarkoittaa sitä, että tulevan suurkunnan hallinto on rakennettava jokseenkin alusta pitäen uudelleen. Tehtävä on kiistatta hankala. Mitään järkevää ei voi syntyä, jos seitsemän kunnan hallinnot sulautetaan runnoen, työpaikkojen turvaamisen nimissä, yhteen.

Jos Hämeenlinnan seudulla ei toteuteta kuntaliitoksia vaan perustetaan uusi suurkaupunki, tämän olisi hyvä näkyä myös uuden suurkaupungin nimessä. Miksi Hämeenlinnan seudulle ei voisi syntyä vaikkapa Vanajan suurkaupunki!

On helppo ennustaa, miten rintamalinjat tästä eteenpäin muodostuvat. Hämeenlinnan seudun tärkeimmät poliittiset vaikuttajat liputtavat jokseenkin yksimielisesti suurkaupungille. Vastapuolelle rakentuu leiri, joka käsijarru päällä pyrkii turvaamaan nykyisten kuntien säilymisen. Tosiasiassa tällaista vaihtoehtoa ei ole olemassakaan.

Päivän lehti

28.2.2020