Uutiset

Tieto on tukevastiturvallaan

Viestintävirasto kehottaa kansalaisia käyttämään selaintaan harkiten pikkujouluviikonlopun aikana. Pikkujouluissa surffailevien selaimeen saattaa latautua useita litroja haitallista ohjelmakoodia, jos käyttäjä ei pidä varaansa. Seurauksena voi olla hyvinkin vakavia tietoturvaongelmia.

– Haitallisen ohjelmakoodin varomaton ja runsas lataaminen voi muuttaa käyttäjän koneen roskapostin lähettäjäksi. Tällaista postia saattaa päästä liikkeelle äänekkäästi ja suuriakin määriä ns. tietoturva-aukon kautta, varoittaa viestintäviraston henkilöstökerhon virkistysjaoston riemuryhmän ranttaliremmin tietoturvayksikön pääjuottamusmies, joka tässä esiintyy nimellä Raimo.

Tietoturva-aukon tukkiminen voi osoittautua vaikeaksi, jos haitallinen ohjelmakoodi on päässyt vaurioittamaan käyttäjän kovalevyä, niin kuin pikkujoulutilanteissa usein käy.

Pahimmillaan ohjelmakoodit olalle vetänyt käyttäjä voi päivittyä tietoturvalleen päin palomuuria, muistuttaa Raimo.

Kovalevyn täyttyessä käyttäjä ei kykene hallitsemaan tietoturva-aukkoaan, jolloin levyltä purkautuu esiin sinne vuoden mittaan tallentuneita tiedostoja ja luulostoja yleensä ikävin seurauksin.

– Varsinkaan luulostot eivät yleensä ole yhteensopivia muiden käyttäjien huhustojen, kaunastojen ja inhostojen kanssa, Raimo varoittaa.

– Viime vuonna lensin ulos windowsista, kun pomo downloudasi herjastoni. Vasta, kun suljin selaimeni, se laimeni, hän muistaa.

Ohjelmakoodin laadusta riippuen voi vielä seuraavanakin aamuna krakkeri hakkeroida kovalevyä. Maailma voi silloin näyttää microsoftilta: olo on kaikkea muuta kuin excel, outlook on hirveä, ja huomenna on edessä office.

Korjaustiedoston lataaminen ei Raimon mukaan kuitenkaan ole suositeltavaa. Se ei ole myöskään terveellistä.

Myös virustorjunnan merkitys korostuu pikkujouluviikonloppuna. Varsinkin suositun Internet Sexplorer-selainohjelman käyttäjät saattavat altistua virushyökkäyksille, jos niin sanottu mato pääsee suojaamattoman tietoturva-aukon kautta aiheuttamaan vahinkoja emolevylle.

Vieraiden liitetiedostojen kanssa kannattaakin aina olla varovainen, erityisesti pikkujouluaikaan, viestintävirastosta tähdennetään. Erityistä varovaisuutta edellyttävät liitetiedostot, joiden päätteenä on ”.net”, esimerkiksi salli.net, suo.net, anta.net ja ompassulmahtavat.net.

Tiedostoja voi koettaa torjua vapaasti verkosta ladattavissa olevalla häipy.net -virusohjelmalla antamalla komento ”drag and drop” ja raahaamalla tiedosto roskiin. Joskus se onnistuu.

Kannattaa pitää mielessä, että vieraiden liitetiedostojen varomaton käsittely saattaa aiheuttaa vakavia vaikeuksia myös kotona lähiverkossa, Raimo tähdentää.

– Intra ei ollut kovin softana, kun palasin pikkujouluista viime vuonna, hän muistelee.

Pomo

downloudasi

herjastoni

Päivän lehti

31.3.2020