Uutiset

Tietokoneista voi puhua tavallisen ihmisen kielellä

Sirkka Saloranta koki muutama vuosi sitten aikamoisen elämänmuutoksen. Hän vaihtoi alaa pitopalveluyrityksen työntekijästä yrittäjäksi tietotekniikkapuolelle.

-En ole koskaan vierastanut teknisiä laitteita. Tietokoneista kiinnostuin, kun suoritin alimman tason ajokorttia. Ajattelin, että haluan oppia, miten koneet todella toimivat.

Ammatin vaihto oli pakon sanelemaa terveyden takia, mutta Saloranta on kaikin puolin tyytyväinen.

-Tunnen nyt olevani oikealla alalla.

Yhdellä loikalla alanvaihdos ei tietenkään onnistunut, vaan ensin piti kouluttautua tietojenkäsittelyn osaajaksi. Saloranta on nauttinut opiskelusta aikuisiällä. Tälläkin hetkellä hänellä on yksi kurssi meneillään.

– Opiskelen nyt verkkoasioita. Niistä on tullut tärkeitä, sillä nykyään ihmisillä on verkkoja kotonaankin.

-Jotkut ihmettelevät, mitä teen koulutuksessa tässä vaiheessa, kun jo osaan asiat. Mutta on hyvä mennä kertaamaan, ja aina oppii myös jotain uutta. Sitä paitsi tällä alalla putoaa nopeasti kelkasta, jos ei seuraa koko ajan kehitystä.

Saloranta perusti yhden naisen Tietonki-yrityksensä pari vuotta sitten. Hänen asiakkaitaan ovat sekä yksityiset ihmiset että yritykset.

Tyypillinen yksityinen asiakas ottaa Salorantaan yhteyttä siinä vaiheessa, kun hän on ostanut uuden koneen ja se pitäisi laittaa käyttökuntoon. Asiantuntijaa tarvitaan myös silloin, kun tietoturva on pettänyt tai kun laitteeseen tulee jokin vika.

Yrityspuolella työ on ennaltaehkäisevää. Saloranta voi käydä yrityksessä vaikkapa kerran viikossa tarkistamassa, että kaikki on kunnossa.

Saloranta sanoo, että hänen yrityksensä liikeidea on se, että tietokoneista voi puhua niin, että tavallinenkin ihminen ymmärtää.

– Koulutuksessani tein keväällä näyttötyön, jossa oli vain yksi ammattitermi.

Sirkka Salorannan työtilat ovat kotona. Hän vakuuttaa kuitenkin, että osaa pitää työn ja vapaa-ajan erillään.

– En edes avaa viikonloppuna konetta, jos ei ole työasioita.

Sirkka Saloranta (sd.) on tuore kunnanvaltuutettu, sillä hän nousi maaliskuussa varavaltuutetun paikalta varsinaiseksi jäseneksi. Hän on jonkin verran ollut mukana kunnallispolitiikassa jo 1980-luvun lopulta lähtien.

Tällä vaalikaudella Saloranta istuu teknisessä lautakunnassa. Hän on myös käräjäoikeuden lautamies.

– Se työ on ihan hauskaa. Istuntoja on 6-8 vuodessa. Niissä oppii aina uutta, sillä tietoa tulee eri elämänalueilta. Ei se ole vain sitä, että rosvot linnaan. (HäSa)

Päivän lehti

9.7.2020