fbpx
Uutiset

Tietovuodosta paljastui sveitsiläispankin säilyttäneen kymmeniä miljardeja euroja rikollista rahaa vuosikymmeniä – pankki kiistää väitteet

Tilien katsotaan kuuluneen tahoille, joiden väitetään syyllistyneen vakaviin rikoksiin.
Credit Suisse kiistää väitteet. Se sanoo, että nyt esiintuodut asiat ovat pääosin vanhoja ja osa niistä ajoittuu 1940-luvulle asti.
Credit Suisse kiistää väitteet. Se sanoo, että nyt esiintuodut asiat ovat pääosin vanhoja ja osa niistä ajoittuu 1940-luvulle asti. Lehtikuva// AFP Fabrice Coffrini

Sveitsiläispankki Credit Suissen väitetään säilyttäneen vuosikymmeniä kymmenien miljardien eurojen edestä rikollista rahaa, selviää 47 median yhteenliittymän tekemästä tutkimuksesta. Tutkimus perustuu pankin sisäpiiriläisen luovuttamaan aineistoon saksalaiselle Süddeutsche Zeitung -lehdelle.

Kyseessä on laajin sveitsiläispankkiin liittyvä tietovuoto.

Tietovuotoaineistossa on kymmenien tuhansien pankkitilien tiedot 1940-luvulta aina 2010-luvun lopulle saakka. Tutkimusten perusteella sveitsiläispankki olisi rikkonut kansainvälisiä pankkisääntöjä, kun se säilytti vakavaan rikollisuuteen viittaavia varoja tileillä.

Yksi tutkimusta tehneistä 47 mediasta on brittiläinen lehti Guardian. Lehden mukaan tilit ovat kuuluneet tahoille, joiden väitetään syyllistyneen kidutukseen, huumeiden salakuljetukseen, rahanpesuun, korruptioon ja muihin vakaviin rikoksiin.

Tilien haltijat pääasiassa Euroopan ulkopuolelta

Credit Suisse kiistää väitteet. Se sanoo, että nyt esiintuodut asiat ovat pääosin vanhoja ja osa niistä ajoittuu 1940-luvulle asti. Lisäksi pankki katsoo, että nyt esiintuodut asiat perustuvat osittain vaillinaiseen, epätarkkaan ja valikoivasti kontekstista irrotettuun tietoon, mikä on johtanut tarkoitushakuiseen tulkintaan pankin liiketoiminnasta.

Lisäksi pankki ilmoittaa, että noin 90 prosenttia näistä tileistä oli suljettu – tai niitä oltiin sulkemassa – ennen kuin media lähestyi pankkia. Se sanoo, että yli 60 prosenttia tileistä oli suljettu jo ennen vuotta 2015.

Guardianin mukaan vuodetuilla tileillä oli talletuksia yli 88 miljardia euroa. Tilien haltijat ovat pääasiassa Afrikasta, Lähi-idästä, Aasiasta ja Etelä-Amerikasta. Vain prosentti vuodettujen tilien haltijoista on Länsi-Euroopasta.

Asiasanat

Menot