Kolumnit Uutiset

Tietysti omalla nimellä

Juniorijääkiekossa on jotakin ulkopuoliselle ilmeisen käsittämätöntä.

Hämeen Sanomien mielipidepalstalla on lyhyen ajan sisällä julkaistu parikin lajin parissa toimivan lukijamme laajahkoa ja seikkaperäistä kirjoitusta, nimimerkillä.

Pyrimme aina ja kaikissa tapauksissa kannustamaan ihmisiä kirjoittamaan avoimesti omalla nimellään.

Melkein mistä tahansa elämänalueesta, jopa kaikkein vaikeimmista ja intiimeimmistä asioista, kuten kuolemasta ja sairauksista pystytään usein puhumaan omalla nimellä ja ainakin kohtalaisen avoimesti.

Ei kuitenkaan juniorijääkiekosta. Toki poikkeuksiakin on ollut, mutta näissä viimeisimmissä tapauksissa toivomus nimimerkin käytöstä oli jopa harvinaisen ehdoton.

Eikös kuitenkin kysymys ole pienten ja vähän isompien poikien sekä tyttöjen iloisena pidetystä harrastustoiminnasta?

Ymmärrän kyllä, että itse kukin haluaa suojella lastaan – kaikelta pahalta.

Siitä seuraakin kysymys, miltä ihmeeltä sitä lasta junnukiekossa pitää oikein suojella? Valmentajalta, pelikavereilta, muiden vanhemmilta?

Tähän lajiin panostetaan perheissä paljon, myös taloudellisesti, joten pelissä saattaa tuntua olevan koko elämä. Olisikohan jossakin vaiheessa aidosti syytä avata näitä asioita, eikä pitää yllä kummallista vaikenemisen kulttuuria.

Tunnustan avoimesti autuaan tietämättömyyteni, kun omassa elämässäni olen aina pitänyt liikuntaa iloisena ja elämään rikasta sisältöä, ystäviä ja hyvää mieltä tuovana asiana. Sellainenhan sen kai pitäisi olla?

Ai niin – ja omien, nyt jo aikuisten lasten pääasiallinen harrastustoiminta oli aikoinaan – kuorolaulu seurakunnan kuoroissa. On muuten lähestulkoon ilmaista ja kaikkien ihmisten lapsille erittäin suositeltavaa.

Kerran taisin joskus takavuosina kirjoittaa hienovaraisessa sävyssä suunnilleen sen suuntaisesti, että jääkiekon harrastamisella ja koulukiusaamisella saattaa olla – ainakin joissakin yksittäistapauksissa – joitakin yhtymäkohtia.

Voi herran jestas silloisen raivoreaktion sekä ristiinnaulitsemisen mittaa ja määrää.

Palaute tuli tietysti mutkan kautta, ei suinkaan suoraan, sillä silloinkaan näistä salatun maailman asioista ei puhuttu omalla nimellä ja naamalla.

Yksi tapa kuitata mikä tahansa asia tai asiallinen huoli on syvä hiljaisuus, juuri se, joka nyt vallitsee.

Päivän lehti

27.5.2020