Uutiset

Tiffanylasista syntyy käyttökauneutta

Viitisen vuotta sitten hauholainen Timo Maula meni Vanajanveden opiston tiffanykurssille, mutta jatkoi sitten harrastusta omilla työvälineillä ja omilla ideoilla. Hän haluaa tehdä tiffany-esineitä, jotka ovat käyttöesineitä.

– Peili on kätketty kuvaan, vaikka sitä ei moni huomaa. Peililasissa on lehtihötöä, ja olen kehittänyt sen ympärille maiseman, Maula esittelee rauhallista suomalaista maalaismaisemaa.

Vieressä on toinen, eksoottinen lasinen maisemakuva, joka on täydellinen ikkuna kehyksissään. Värikkäässä maisemakuvassa on sademetsän lintuja ja kasveja.

Maula on viettänyt puoli vuotta yhteen menoon Etelä-Amerikassa. Häntä kiehtoivat Perussa ihmiset ja paikallinen elämä.

-Värien yltäkylläisyys ja iloisuus korostuu Etelä-Amerikassa. Ikkunan värivalinnat eivät ole perin suomalaisia.

Tiffany-työt syntyvät, kun tekijällä on inspiraatio päällä. Hän tituleeraakin itseään mieluummin taiteilijaksi kuin tehtailijaksi.

Ideoista Maulalla ei ole pulaa. Hän osaa käyttää hyväksi lasin kuviot ja jopa vanhan harmaantuneen ladon seinälaudat.

Ladon laudoista ja värillisestä lasista on syntynyt suosittuja kynttilälyhtyjä. Myös hiekkapuhalluksella piirretyt lasiset eläinten kuvat hän on kehystänyt harmailla seinälaudoilla.
Tiffany-tekniikalla hän on valmistanut soihtulamppuja, lasipuutarhoja ja lintulampetteja. Tarkemmin katsottuna lampetin linnusta voi hahmottaa kobran silmineen ja kielineen.

Taloaan rakentaessaan Maula olisi halunnut valmistaa kotiin sohvan vanhasta puuveneestä, mutta venettä silloin löytynyt. Nyt on vene, mutta olohuoneessa ei ole tilaa.

Tiffany-lasityöt ovat aina kiinnostaneet Maulaa, mutta opiskelijalla ei vielä ollut varaa niiden harrastamiseen. Hän on Ikaalisista valmistunut artesaani-puuseppä ja kotitilansa Hauhon Hankalan isäntä.

-Olen maanviljelijä eikä meillä ole eläimiä, joten pystyn syksyllä ja talvella harrastamaan. Kesäkiireiden välissä ollaan tuumattu tiffany-lyhytkurssia ensi kesäksi Hauholle, Maula kertoo. (HäSa)

Päivän lehti

8.7.2020