Uutiset

Tiikerit ja VaLePa finaaliin

Lentopallon Suomen cupin finaalitapahtuma Elenia-areenassa alkoi hienossa tunnelmassa lauantaina miesten välieräpeleillä ja ennakkosuosikit pitivät, kun Kokkolan Tiikerit ja Vammalan Lentopallo etenivät finaaliin. Yleisöä oli reilut 800 molemmissa peleissä.

Näin sunnuntaina tarjolla on uusinta viime vuoden finaalista. Tuolloin Tiikerit ensimmäisessä cup-finaalissaan löi VaLePan 3–1.

Joukkueet ovat myös mestaruusliigan kärkikaksikkona. Keskinäisistä otteluista molemmilla on vierasvoitto syyskaudelta.

Joulukuun puolivälissä Tiikerit haki Sastamalasta puhtaan 3–0-voiton. Sen jälkeen VaLePa on ottanut neljä voittoa ja viime kevään suomenmestari johtaa mestaruusliigaa.

Tiikerit pudotti jälleen Sammon

Ensimmäinen välieräpeli noudatteli viime vuoden kaavaa. Vastakkain olivat taas Kokkolan Tiikerit ja Pielaveden Sampo.

Kahdeksan viime vuoden aikana viidesti finaaliin edennyt ja kolme mestaruutta voittanut Sampo joutui jälleen nöyrtymään Tiikereille, joka löi taululle lukemat 3–0 (25–18, 25–16, 25–21).

Tiikereiltä puuttui maajoukkueessa pelannut keskitorjuja Tommi Siirilä kuumeen takia ja joukkue urakoi samalla kuusikolla sekä liberolla koko ottelun.

Tehokkain oli Roman Sauss (20/+11) ja latvialaista säestivät hyvin Olli-Pekka Ojansivu (17/+10) ja Matti Hietanen (13/+7).

– Syötöillä saimme ongelmia Sammolle ja hyökkäyksemme toimi hyvin. Aikainen peliaika oli vähän hankala ja näkyi varsinkin pelin alussa. Finaalissa keskitymme omaan peliimme, eikä vastustajalla ole väliä, Sauss jutteli.

Sammon venezuelalainen Enderwin Herrera aloitti vahvasti, mutta loukkasi jo ensimmäisessä erässä jalkansa ja joutui jäämään sivuun. Hakkuri Timo Leikas (13/+5) kantoi päävastuun hyökkäyksistä Aleksi Kössin passeista.

– Alku oli tiukkaa. Sampo oli muokannut syöttötaktiikkaansa ja Kössi yllätti meitä ennakkoluulottomalla pelillään. Saimme kuitenkin vastaanottoa riittävästi rikki. Herreran ikävä loukkaantuminen tietenkin helpotti meitä, totesi Tiikereiden valmentaja Tommi Tiilikainen.

– Tavoite oli tulla vahvasti peliin ja saada Tiikereiden hyökkäyspeli aisoihin, mutta siinä emme onnistuneet. Väläyksittäin onnistuimme, mutta peli oli tänään Tiikerien näytöstä, myönsi Sammon valmentaja Jukka Tuovinen.

VaLePa vei trillerin

Vammalan Lentopallo kukisti huikean trillerin päätteeksi Hurrikaani-Loimaan erin 3–1 (26–28, 25–23, 31–29, 31–29) ja eteni kolmannen kerran peräkkäin cup-finaaliin.

– Meillä on vain viisi torjuntapistettä, ja näillä tilastoilla voittaja olisi voinut olla Hurrikaani. Emme olleet niin tehokkaita, mutta puolustus oli vahva. Pitkissä palloralleissa ja syötöissä oli tänään ratkaisu, arveli VaLePan valmentaja Ugis Krastins.

Hurrikaani puolestaan joutui jo kolmannen kerran nöyrtymään välierissä VaLePalle ja ensimmäinen finaalipaikka jäi edelleen haaveeksi. Hurrikaanien tehokkain oli serbialainen Vladimir Cedic (29/+17).

Hurrikaanien valmentaja Ville Kakko harmitteli tappiota.

– Aika vääntämistä oli, mutta finaalipaikka oli otettavissa. Mielestäni me olimme energisempi, mutta oliko VaLePa sitten kokeneempi tällaiseen peliin? Torjunta hoiti osuutensa hyvin, samoin laiturit hyökkäyksissä. Puolustuspelaamiseemme olen pettynyt. Erien lopussa muutamissa ratkaisevissa palloissa nukahdettiin.

Hurrikaani puristi Matti Oivasen (14/+9) johdolla ensimmäisen erän. Toiseen erään VaLePa vaihtoi yleispelaajaksi Sakari Mäkisen ja valkovenäläinen Eduard Venski (15/+10) sekä hollantilainen hakkuri Sjoerd Hoogendoorn (22/+9) jatkoivat tehokkaina.

– Mäkisen Sakke oli tärkeä osa puolustuspelaamistamme. Ja Kunnarilla on kyllä huikea kyky nostaa tasoaan ratkaisuhetkillä, Krastins kommentoi pelaajiaan.

Kolmas ja neljäs erä olivat sitten huikeaa taistelua. Molemmilla joukkueilla oli eräpalloja. Kolmas päättyi seitsemännen eräpallon jälkeen Matthew Pollockin (11/+8) ässäsyöttöön ja myös neljäs VaLePalle kuudennen ottelupallon jälkeen.

Ottelun hahmoksi nousi ratkaisuhetkillä ja varsinkin päätöserässä VaLePan kokenut maajoukkuepelaaja Olli Kunnari (21/+12), joka näytti monipuolisuuttaan.

– Omituinen peli. Torjunta oli meiltä huonointa mitä on pelattu, mutta puolustus toimi. Alkuun pallot eivät osuneet siihen, mihin piti, mutta onneksi neljännessä erässä alkoi osumaan. Tämä neljän joukkueen finaalitapahtuma on hieno ja onnistunut järjestelmä, Kunnari kertoi. (HäSa)

Asiasanat