Uutiset

Tiiriön kaavoitus ja erikoiskauppa

Hämeen Sanomien pääkirjoituksessa 14.1.2006 otettiin kantaa Tiiriön kaavoitukseen otsikolla ”Kauppaa ei pidä kaavoin kahlita”. Samalla muun muassa allekirjoittaneen vastaukset HäSan toimittajalle koettiin kaavoittajan oudoksi ohjailuksi.

Vielä viime kesään asti Tiiriön kerrottiin olevan lopullisesti kaavoitettu. OK Hämeenmaa haki kaavamuutosta lisärakentamiselle. Keskolla oli käyttämätöntä rakennusoikeutta, mikä välittömästi otettiin uuteen tarkasteluun.

Myös kaupallinen keskusta potee tilan ahtautta. Senkin kasvun esteenä on kaavoitus. Jos Tiiriön ja keskustan kaavoitukselliset lähtökohdat olisivat tasavertaiset, ei kaupan kasvulle kannata asettaa erityisiä kaavoituksellisia rajoituksia.

Keskuskaupat hakevat volyymikaupalleen ja kiinteistöilleen lisäkatetta ensin pääasiassa määräysvallassaan olevien yritystensä kautta. Ne ovat nopeita liikkeissään. Vaatimukset tulevat painavasti. Tasapainorakenne horjuu juuri kaavoituksellisista syistä.

Kun keskustan kaavoitus väljenee, voidaan Tiiriön asemaa erikoiskauppojen osalta tarkastella uudestaan. Vasta silloin markkinatalous toimii oikein.

Mitä tulee yrittäjien oikeuteen ottaa kantaa asioihin, lehti vapaan sanan puolustajana ei voisi olla enempää väärässä.

Päättäjät suunnittelevat kaavoituksen avulla kokonaisuuksia. Kyse on maankäytöstä ja infrasta, eikä se ole pelkästään kauppojen rakentamista. Kunta ei ole mikään ylhäältä annettu, vaan yhteisö, jonka jäseniä olemme. Pääkirjoituksen kirjoittaja ei ole mieltänyt, miten päätöksenteko toimii.

Poliittiset päättäjät päättävät, mutta päätökset pitää aina valmistella. Miten virkamiehet osaisivat tehdä valmistelunsa, jos niitä, joita asia koskee, ei kuultaisi?

Jarmo Eskelinen

puheenjohtaja

Hämeenlinnan Yrittäjät

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic