fbpx
Uutiset

Tikki on toiminnan pesä

Hämeenlinnan 4H-yhdistys juhli keskiviikkona nuorten työpaja Tikin avajaisia kantakaupungin ytimessä entisessä Pukutehtaassa Aulangontiellä.

Työpajassa työttömät nuoret pääsevät oppimaan ja näyttämään taitojaan ja kiinni työelämään. Toinen työpaja Leka on toiminut Hauhon kirkonkylässä jo seitsemän vuotta.

-Noin 70 nuorta vuodessa on erilaisia jaksoja työpajassa. Tämä on välivaihepaikka, josta nuoret hakevat tulevaisuutta, työtä ja kokemusta, kertoo Hämeenlinnan 4H-yhdistyksen kehityspäällikkö Arto Mäkinen.

-Pajajakson jälkeinen sijoittumisprosentti on 80.

Kantakaupungin työpaja Tikki ja Hauhon työpaja Leka toimivat kiinteästi yhteistoiminnassa. Leka on toiminut jo seitsemän vuotta Hauhon kirkonkylässä.

-Hauhon Lekassa pääosaamista on puu. Tikkiin sen tuotteet tuodaan viimeistelyyn eli lakkaukseen ja maalaukseen, Mäkinen sanoo.

Tilauksesta töille tekijöitä

Tikin tilojen keskellä on myyntinäyttely, josta voi ostaa työpajan tuotteita. Sieltä voi kuka tahansa myös tilata puutuotteita työpajassa tehtäväksi tai tilata tekijöitä erilaisia arjen työtehtäviä tekemään.

Viime kesänä Tikki otti vastaan 70 työtilausta. Mäkisen mukaan ne ovat kesän keikkahommia puutarha- ja pihatöistä aina hukkakauran torjuntaan.

-Kaikkien hommien täytyy olla selkeitä, yksinkertaisia aputöitä, koska tekijät vaihtuvat. Aina mukana on töitä tekemässä ohjaaja ja nuoria.

Yksi työpaja Tikin huoneista on täynnä korjattuja ja korjausta odottavia polkupyöriä.

-Saamme lahjoituksina polkupyöriä, joita täällä kunnostetaan ja tuunataan, Mäkinen kertoo.

Itse ei kannata tehdä kaikkea

Pukutehtaalle Tikki siirtyi kesäkuun alussa, mutta virallisia avajaisia vietettiin eilen ja samalla Hämeenlinnan 4H-yhdistyksen 60-vuotisjuhlia. Tätä ennen yhdistyksen kantakaupungin työpaja on toiminut Nummen nuorisotilan yhteydessä.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki totesi työpajan olevan oikea toiminnan pesä. Kaupunki haluaa jatkaa yhteistoimintaa 4H-yhdistyksen ja mm. Luotsin ja Sininauhaliiton kanssa.

-Kaupungin ei ole kannata tehdä kaikkea itse, kun yhteistyökumppanit tekevät sen paremmin, Kiemunki sanoo.

4H-yhdistys laajentaa Arto Mäkisen mukaan koko ajan omaa yhteistyöverkostoaan. Nykyään verkostoon kuuluvat muun muassa Kiertokapula, kaupunki ja Hattulan kunta, ely-keskus, Työvoima, koulutuskeskus Tavastia, Luotsi ja Hauhon Hovinkartano. (HäSa)

Menot