Uutiset

Tilaajatuottajamalli ei sovi opetukseen

Kuntavaaliehdokkaiden vaalipaneelissa vallitsi silkka yksimielisyys.

Jos panelistit tulisivat valituksi seuraavaan kaupunginvaltuuston, pitäisivät he huolen siitä, että Hämeenlinnassa opetuksen minimituntimäärää nostettaisiin.

Tätä mieltä olivat perjantai-iltana OAJ:n Hämeenlinnan paikallisyhdistyksen järjestämässä vaalipaneelissa istuneet kuntavaaliehdokkaat Teija Arvidsson (krist.), Ulla Appelroth (sd.), Irma Taavela (vas.), Sirpa Rautiainen (vihr.), Lulu Riikonen (ps.), Helena Lehkonen (kok.) ja Aulis Veteläinen (kesk.).

Mutta ei opetuksen tuntimäärää nosteta ilman, että jostain muualta otetaan pois.

– Se vaatii verotulojen nostamista, terveysmenojen leikkaamista tai joltakin muulta lautakunnalta rahansiirtoa lasten ja nuorten lautakunnalle, ideoi Helena Lehkonen.

Muun muassa Ulla Appelroth on sitä mieltä, että erikoissairaanhoidon kuluja pitää saada kuriin ja sieltä säästettävät rahat ohjata opetukseen.

Aulis Veteläinen nostaisi veroäyriä, jotta opetus saadaan kuntoon.

Irma Taavelan mukaan Hämeenlinnalla on ollut rahaa panna opetus kuntoon, mutta sitä ei ole haluttu tehdä.

– Opetus pitää mieltää investointina tulevaisuuteen.

Sirpa Rautiainen taas näkee, että tekniikan miehet ovat pitäneet huolen siitä, että investoinnit ovat jossain ihan muualla kuin opetuksessa.

– Pelkästään keskustan infran selvityksiin menee kauheasti rahaa. Niistä ei kyllä säästellä.

Opetuksesta tilaajatuottajamalli pois

Vaalipanelistit antoivat kouluarvosanan tilaajatuottajamallista. Arvosanoja annettiin viitosesta seiskaan. Myös tässä asiassa panelistit olivat pelottavan yksimielisiä. Kaikkien mielestä malli sotii vastaan kunnan tuottamaa palvelua ja vain lisää byrokratiaa ja heikentää tiedonsaantia.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ on sitä mieltä, että tilaajatuottajamallista on luovuttava opetuksessa. Maarit Tastula kysyi, mitä mieltä panelistit ovat.

Jälleen kaikki olivat samaa mieltä, että opetukseen tilaajatuottajamalli ei sovi. Tosin Helena Lehkonen sanoi, että varhaiskasvatuksessa malli toimii.

– Varhaiskasvatuksessa ei ole tehty kunnollisia tutkimuksia verrattuna yksityiseen palveluun, koska kaupungin palveluita tuottaa lukuisat yritykset, huomioi Irma Taavela. (HäSa)

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic