fbpx
Uutiset

Tilaisuus käyttää tervettä järkeä

Hämeenlinnan hallinto-oikeus hylkäsi maanantain Aulangon monitoimihallin rakentamisen poikkeusluvasta tehdyt valitukset. Päätös on selkokieltä, se ei jätä tilaa tulkinnoille, vaikka hallinto-oikeus äänestikin valituksista.

Hallinto-oikeus toteaa, että kylpylä- ja monitoimihalli sijoittuu pääosin voimassa olevan asemakaavan mukaisesti. Noin 700 kerrosneliömetrin rakennusoikeuden lisäystä oikeus pitää vähäisenä, koska alueella on matkailua palvelevaa käyttämätöntä rakennusoikeutta. Rakennusmaaksi muuttuvan alueen suhteellinen osuus puistoalueesta on niinikään vähäinen, katsoo hallinto-oikeus.

Valittajien inttämästä “katkeavasta puistoyhteydestä” oikeudella on myös selkeä kanta. Yhteys ei toimi viheralueiden välisenä yhteytenä eikä sillä ole muutakaan toiminnallista merkitystä, linjaa oikeus. Aiottu rakentaminen ottaa hallinto-oikeuden päätöksen mukaan huomioon valtakunnalliset alueiden käyttötavoitteet sekä seutukaavan.

Aulangon kylpylää ja monitoimihallia ryhdyttiin suunnittelemaan kunnioittaen alueen historiaa, kulttuuriperintöä sekä nykyistä maisemaa. Tässä tehtävässä on myös onnistuttu, mistä kertovat sekä Hämeen ympäristökeskuksen kesäkuussa monitoimihallille myöntämä poikkeuslupa että nyt Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös.

Aulangon Kylpyläyhtiö kirjasi asiassa kuitenkin vasta erävoiton, koska hallinto-oikeuden ratkaisusta on mahdollisuus valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Näin ilmeisesti myös tapahtuu. Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin Sirpa Rautiainen arveli jo eilisessä Hämeen Sanomissa, että asiassa seuraa “jatkotoimenpiteitä”.

Aulangon poikkeusluvasta hallinto-oikeuteen valittaneilla tarjotaan tyylikästä tapaa perääntyä. Sitä kolmen kolmen luonnon- ja kulttuuriympäristön nimissä toimivan yhdistyksen olisi paikallaan käyttää. Nyt valittajat pääsisivät vaikuttamaan Aulangon alueen rakentamiseen ratkaisulla, joka on ylivertaisesti paras. Mikäli poikkeusluvan käsittely jatkuu korkeimmassa hallinto-oikeudessa, monitoimihallista tulee muun muassa korkeampi ja näin myös alueen maisemaa tärvelevä.

Valitus johti jo alun perin surkuhupaisaan tilanteeseen: luonnon ja ympäristön puolesta puhuvat toimivat Aulangon tapauksessa tosiasiassa yleviä periaatteitaan vastaan. Tällä tielläkö valittajat haluavat jatkaa? Onko kysymys jo niin pitkälle arvovaltakiistasta, ettei valittajilla ole henkistä kanttia perääntyä? Tässä kierteessä Aulanko luontoineen ja ympäristöarvoineen ei voi olla voittaja!

Valittajat lähtivät ilmeisesti soitellen sotaan ja kuvittelivat, että pieni porukka voi estää tykkänään Aulangon alueen kehittämisen. Tällaista vaihtoehtoa ei koskaan ole ollut olemassakaan. Aulangon Kylpyläyhtiön toimitusjohtaja Jarmo Kulmala kummastelee, miksi valittajat saavat päättää monitoimihallin sijoituspaikasta. Lausuntoa voi hieman täsmentää: valittajat voivat siirtää monitoimihallin alkuperäistä suunnitelmaa ratkaisevasti huonommalle paikalle.

Menot