Uutiset

Tilapäinen ratkaisu pitkäaikaiseen ongelmaan

Korkeakouluihin hakeneet saavat usein tietää vasta heinäkuun lopulla opiskelijavalintojen tulokset. Ensimmäinen periodi alkaa tavallisesti syyskuun alkupuolella, joten kovin pitkään uutta opiskelupaikkaa varten ei ole aikaa valmistautua.

Tämä ei ole ongelma siinä tapauksessa, että korkeakoulu sijaitsee sellaisen välimatkan päässä, että se päivittäin on mahdollista kulkea. Vaan kun monesti ei sijaitse, ja edessä on muutto uudelle paikkakunnalle.

Kauhutarinat toivottamasta asunnon etsinnästä ovat varmasti tuttuja useimmille opiskelijoille ja ylipäänsä niille, jotka menneinä syksyinä ovat seuranneet kotimaan uutisia. Kuvat liikuntasaleissa tai muissa väliaikaisissa majoituksissa patjoilla yöpyneistä opiskelijoista ovat syöpyneet ainakin oman mieleni perukoille.

Tietoa opiskelijavalinnoista on piinaavaa odottaa, etenkin kun toivoessaan opiskelupaikan saamista hakija pelkää joutuvansa vieraalle paikkakunnalle kodittomaksi.

Odotusaika kehotetaankin käyttämään hyödyksi.

Vuokraturva neuvoo opiskelupaikan ratkeamista odottavia tutustumaan seudun asuntotarjontaan. Jos vuokrista ja tarjolla olevista asunnoista on jonkinlainen käsitys, on järkevän vuokrasopimuksen tekeminen helpompaa ja nopeampaa.

Silti tästäkin neuvosta on hyötyä vain osalle asunnon etsijöistä. Tulevalla opiskelijalla ei välttämättä ole mahdollisuutta hankkia vuokra-asuntoa yksityiseltä, vaan ainoa vaihtoehto on jonottaa opiskelija-asuntoa.

Jonotuksen puolestaan voi aloittaa vasta, kun on varmasti tullut hyväksytyksi korkeakouluun tai muuhun opinahjoon. Käytännölle on toki olemassa täysin ymmärrettävä syy, mutta elämä voi tällaiseen tilanteeseen joutuneesta tuntua silti ihmeen epäreilulta.

Koska kouluilla ei ole yhtenäistä ajankohtaa opiskelijavalintojen julkaisemiselle, ovat synkimmässä asemassa ne, joiden opiskelupaikka varmistuu vasta kesän loppupuolella.

Ratkaisuksi jokasyksyiseen asunto-ongelmaan Vuokraturva on ehdottanut opiskelujen aloittamisen porrastamista. Tämä tarkoittaisi kaksia pääsykokeita vuodessa, keväisin ja syksyisin. Vuodenvaihde kun on hiljaisinta aikaa vuokra-asuntomarkkinoilla.

Ehdotusta on helppoa ja kivaa kannattaa. Paitsi että asuntotilanne paranisi, mahdollisuutta päästä opiskelemaan ei tarvitsisi odottaa kokonaista vuotta. Opetusministeri Henna Virkkunen onkin ottanut idean vastaan tyytyväisenä, mutta yliopistojen vastaus on kielteinen: pääsykokeiden järjestäminen vie aikaa ja rahaa, joten kahdesti vuodessa niitä on mahdotonta järjestää.

Ratkaisu tähän puolestaan olisi pääsykokeiden painoarvon väheneminen, ja ylioppilastutkinnon ja toisen asteen päättötodistuksen korostuminen opiskelijavalinnoissa. Ja tätähän Virkkunen juuri haluaa edistää.

Loppujen lopuksi Vuokraturvastakin myönnetään, että opintojen porrastaminen toisi asuntotilanteeseen vain tilapäisen helpotuksen. Ainoa oikeasti toimiva ratkaisu on rakentaa lisää vuokra-asuntoja.

Päivän lehti

5.4.2020