Uutiset

Tilatietoinen lomailija pakkaa matkalaukkuun tyhjää

Kun Riitta Lassila napsauttaa matkalaukkunsa kiinni, se ei vaadi verta, hikeä eikä päällä istumista. Silmämääräisesti arvioiden laukkuun jäi kolmannes tyhjää tilaa.

– Matkalta tulee aina tuotua jotakin pientä. Kerran ostin liian paljon kamaa liian pieneen matkalaukkuun. Vetoketjuhan siitä meni rikki.

Lassila ei tingi periaatteesta, että matkavarusteiden on mahduttava yhteen laukkuun. Yksin matkustavalla ei ole kuin kaksi kättä ja toisessa niistä kulkevat käsitavarat.

– Koneeseen otan mahdollisimman pienen käsipakaasin. Siihen menevät kirja, lääkkeet, rahapussi ja passi.

Lassila puhuu omien kokemuksien karaisemalla äänellä. Hän aloitti kiihkeän maailmanmatkailun valmistuttuaan filosofian lisensiaatiksi parikymmentä vuotta sitten ja nykyisin eläkepäivät mahdollistavat useamman kuukauden matkat vuosittain. Pelkästään Kanarian saarilla Lassila laskeskelee käyneensä lähes 60 kertaa.

Osta ja jätä jälkeesi

Lassilan pakkaamisfilosofia ei perustu niinkään matkalaukun kuutiomillimetrien tehokäyttöön, vaan tavaran määrään.
Laukkuun pääsee vain se, mitä lomailija tietää tarvitsevansa.

– Mukaan lähtee noin viikon vaatetus. Pidemmällä matkalla ehtii vaatteita pestäkin ja sitä varten otan mukaan muutaman henkaripyykkärin, joita kohteissa ei yleensä ole.

Mitä moninaisempia käyttötarkoituksia vaatteille keksii, sitä taloudellisempaa matkalaukun tilankäyttö on. Lassila esittelee Tallinnasta ostettua kietaisutakkia.

– Tämä on aamutakki, kylpytakki, parveketakki tai uimarantatakki. Kauhean kätevä.

Vaatteet asettuvat matkalaukkuun yleensä pahemmin vastaan hangoittelematta, samaa ei voi sanoa kosmetiikasta. Shampoot, hoitoaineet, rasvat ja föönit ovat hankalan mallisia ja tilaa vieviä esineitä. Lassila ei kärsi tästä ongelmasta.

– Tuollainen käyttötavara ostetaan paikan päältä ja jätetään hotelliin.

Samaa periaatetta Lassila soveltaa sujuvasti myös viimeisiään veteleviin vaatteisiin.

Kengässä kulkee kello

Kosmetiikan kanssa hankalammin pakattavan tittelistä kisaavat kengät. Paljon ja pitkiä matkoja tekevät tietävät, ettei yhden parin kanssa kannata lähteä liikkeelle. Kotikulmilla hyvin toimiva kenkä ei välttämättä enää hyväilekään jalkaa, kun sillä tarvotaan kuumassa ilmastossa, päivä toisensa jälkeen, maratonin mittaisia matkoja.

Kenkien sisätilat ovat kuitenkin käyttökelpoista matkatavaratilaa.

– Kenkiin laitan herätyskellot. Siitä lähtien kun yksi kello petti ja myöhästyin retkellä, olen matkustanut kahden kanssa. Samalla mies saa oman kellon omalle yöpöydälle.

Lassila pakkaa kaiken muovipusseihin. Näin säilyy järjestys ja määränpäässä puhtaat vaatteet pysyvät likapyykistä erillään.
Yksi turhanoloinen tavara hänen lähtövalmiista matkalaukustaan pistää silmään. Kookas pala ohutta vaahtomuovia.

– Pehmuste on siltä varalta, että innostun ostamaan jotain helposti rikkimenevää, selittää Lassila. (HäSa)

Rinkkamatkaaja tekee vaatteista pallon
Järkevä pakkaaminen on rinkkamatkaajalle erityisen tärkeää, sillä joka ikinen mukaan lähtevä tai matkalta mukaan tarttuva tavara tuntuu omassa selässä. Nettisaitti www.onebag.com listaa hyväksi todettuja pakkauskikkoja.
Hiostavien ja sienikasvua edistävien puuvillasukkien sijaan reppuun kannattaa tunkea akryylisukkia. Näin säästyy tilaa, minkä lisäksi akryyli kuivuu puuvillaa nopeammin. Pesu- ja kuivumisominaisuuksia kannattaa miettiä kaikkien matkavaatteiden kohdalla.
Rinkka ei ole kaikkein suosiollisin kuljetusväline prässihousuille, mutta ryppyyntymistä voi ehkäistä tekemällä vaatteista pallon. Pallon päällimmäiset kerrokset kaartuvat enää lievästi ja sitä mukaan rypyt vähenevät.
Kenkiä reppuun ei edes kannata yrittää sulloa. Ne on kätevintä eristää omaan nyöripussiinsa, joka on helppo ripustaa rinkan rakenteisiin tai remmeihin. Näin ne eivät myöskään pääse kosketuksiin puhtaiden vaatteiden kanssa. (HäSa)

Mainos