Uutiset

Timo Soini: Herra Populisti

Presidenttiehdokas Timo Soini luottaa puhelahjoihinsa ja kansanmiehen maineeseensa.

Lupsakka ja rento seuramies, hyvä keskustelija niin politiikassa kuin sen ulkopuolellakin – näin kuvailee Timo Soinia hänen pitkäaikainen ystävänsä ja työtoverinsa, kansanedustaja Lea Mäkipää (sd.).

Mäkipää on tuntenut Soinin jo 1980-luvun alkupuolelta, jolloin tuli ensimmäisen kerran valituksi eduskuntaan. Molempien puolue oli tosin silloin vielä SMP.

– Kävimme jo silloin syvällisiä keskusteluja ei vain politiikasta, vaan myös elämän tarkoituksesta ja arvomaailman peruspilareista. Nämä ovat yhdistäneet meitä.

Mäkipää kertoo olevansa Soinin kanssa niin mutkattomissa väleissä, että voi halata tätä eduskunnan käytävällä ja toivottaa voimia.

– Hänkin on perheenisä, joka haluaisi viettää perheensä parissa enemmän aikaa. Hänellä riittää kuitenkin myös aikaa yksittäisten ihmisten tapaamisiin ja kuunteluun, Mäkipää kertoo.

Hän pitää Soinin kansanomaisuutta ja selkeäsanaisuutta miehen valttina myös presidenttinä: puhe menisi perille.

– Timo on ammattinsa osaava, yhteiskunta- ja kansainvälispoliittisesti vahvan tietopohjan omaava kansanedustaja ja puoluejohtaja. Presidenttinä hän olisi arvojohtaja, joka huomioisi kansan hyvinvoinnin tarpeet ja asettaisi oman arvovaltansa peliin kansan puolustamiseksi, Mäkipää uskoo.

Poliitikkona Soini on Mäkipään mielestä yhteistyökykyinen, mutta vaativa.

– Hän pitää minkä lupaa. Kunnioitan Timon puoluejohtajuutta määrätietoisena ja eteenpäin näkevänä ihmisenä. Luottamukseni Timoon vuosikymmenien aikana on entisestään vahvistunut, Mäkipää sanoo.

Hänen mukaansa Soini arvostaa naisia ja on kannustamassa heitä tasapuolisesti sekä ryhmän että puolueen johtopaikoille. Mäkipää kertoo keskustelevansa Soinin kanssa politiikasta lähes päivittäin.

– Sekä pienissä että suuremmissakin asioissa olemme hyvinkin yksimielisiä. Jos olisin eri mieltä, sen toisin myös julki, Mäkipää sanoo. (HäSa)

Omin sanoin
Millaisia muutoksia toisitte presidentti-instituutioon, Timo Soini?
– Kansanläheisyyttä, perinteitä.

Mitkä luonteenpiirteenne tekisivät teistä hyvän presidentin?
– Rehellisyys, vahva tahto, oikeudenmukaisuus ja kyky ymmärtää eri mieltä olevia.

Keskittyisittekö presidenttinä lähinnä kansainvälisiin suhteisiin, kotimaan asioiden kommentointiin, vienninedistämiseen vai edustamiseen ja kansalaisten tapaamiseen?
– Näitä kaikkia tarvitaan sopivassa suhteessa, pääpaino ulkopolitiikan johtamisessa.

Mikä on Suomen pahin yhteiskunnallinen ongelma?
– Taloudellinen ja sosiaalinen eriarvoistuminen.

Miten uudistaisitte itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa?
– Enemmän tavallisia suomalaisia mukaan.

Miksi päätitte pitää puolisonne julkisen kampanjoinnin ulkopuolella?
– Perheessämme kaikilla on oma elämä iloineen ja murheineen.

Politiikka
Ensi keväänä 50 vuotta täyttävällä Timo Soinilla on takanaan värikäs poliittinen historia. Ennen perussuomalaisia Raumalla syntynyt mies ehti toimia reilut kymmenen vuotta Suomen maaseudun puolueen SMP:n avaintehtävissä.

Soini aloitti vuonna 1984 SMP:n nuorisojärjestön Kehittyvän Suomen Nuorten Liiton puheenjohtajana. Samaan aikaan hän toimi SMP:n äänenkannattajan Suomen Uutisten erikoistoimittajana kirjoittaen muun muassa kansainvälisestä politiikasta.

Nuorisojärjestöura jatkui aina vuoteen 1992 saakka, jolloin hän nousi SMP:n puoluesihteeriksi. Sitä ennen hän oli toiminut jo muutaman vuoden ajan puolueen varapuheenjohtajana.

Keväällä 1995 SMP ajautui konkurssiin muun muassa lehtiyhtiönsä talousvaikeuksien ja ristiin taattujen velkojen vuoksi. Tilalle perustettiin Perussuomalaiset, jonka johtoon Soini siirtyi kaksi vuotta myöhemmin.

Eduskuntaan Soini nousi 2003 ja europarlamenttiin 2009. Viime kevään eduskuntavaaleissa hän palasi kansanedustajaksi. Tällä hetkellä hän toimii ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana sekä puhemiesneuvoston ja kansainvälisten asiain foorumin jäsenenä.

Kansanmies ja maisteri
Soini esiintyy mielellään kansanmiehenä, jalkapallojoukkue Millwallin kaulaliina kaulassa ja pipo päässä.

Soini tunnetaan letkautuksistaan ja sananparsistaan, joita hän viljelee paitsi haastatteluissa myös eduskuntapuheissaan. Yksi hänen suosituimmista sutkauksistaan on ”Missä EU, siellä ongelma”.

Jätkä-imagostaan huolimatta Soini on akateemisesti koulutettu valtiotieteen maisteri. Soinin pro gradu -tutkielma käsitteli populismia ja SMP:n roolin muutosta.

Soinia pidetään populismin mestarina. Hän itse on ottanut tittelin vastaan mielihyvin.

”Populistisen johtajan perusominaisuuksiin kuuluvat hyvät puhelahjat, nopea tilannetaju, taito yksinkertaistaa asioista ja kyky kestää kovaa julkista painetta ja kritiikkiä”, Soini on luonnehtinut.

Hänen mukaansa populismilla pelottelija on populistin asialla. ”Kun itse vetää ja vastustaja työntää vaalivankkureita, niin ne liikkuvat”, Soini toteaa.

Perhe
Tiina-vaimoonsa Soini tutustui yhteisen ystävän kautta. He tapasivat usein Tampereella raveissa keväällä 1995 SMP:n konkurssin jälkeen, kun Soini mietti elämälleen uutta suuntaa. Naimisiin pari meni vuonna 1996.

43-vuotias Tiina Soini on ammatiltaan lääkäri. Hän on kertonut tarjoavansa presidentinlinnassa itsenäisyyspäivän vastaanotolla salmiakkivodkakakkua.

Pariskunnalla on kaksi lasta: 14-vuotias Toivo ja 12-vuotias Silja. Perhe asuu Espoossa.

Soini on halunnut pitää vaimonsa pois kampanjasta, vaikka tämä kampanjan avaustilaisuuteen osallistuikin.

”Ehdokkaana olen minä, ei perheeni eivätkä vanhempani. Toivon, että heidän yksityisyyttään kunnioitetaan, he eivät osallistu kampanjaan, eivätkä anna haastatteluja,” Soini perustelee valintaansa kampanjasivuillaan. (HäSa)