Kolumnit Uutiset

Timo Soini hykertelee jo käsiään

Jättiristeilijätilauksen menettäminen oli paha isku STX:n Turun telakalle ja miksei koko suomalaiselle meriteollisuudelle.

Poliittiset iskut ottaa vastaan SDP, syystä tai syyttä. Joka tapauksessa rautakourat kiroavat hallitusta saamattomuudesta ja demarit johtavana ay-puolueena saa kantaa synnit. Roiskeita riittää myös vasemmistoliiton niskaan.

Paljon tilanteesta kertoo se, että demarien kansanedustaja Jukka Kärnä arvosteli puolueen johtoa lepsuilusta. Kaikkea ei hänen mielestään tehty. Kärnällä on vahva ay-tausta, ja hänet nosti eduskuntaan juuri rautakourien tuki.

Nahka on nyt pelastettava, vaikka oman puolueen johtoa haukkumalla.

Vasemmistopuolueet ovat vain telakkajupakan sijaiskärsijöitä. Kokoomuksen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ja hänen edeltäjänsä Jyri Häkämies vetivät pääroolia tukipäätöksen pyörtämisessä.

Eikä vasemmistopuolueita auta tippaakaan se, että asiantuntijoidenkin mielestä risteilijätilauksen hankkiminen telakkayhtiön omistajien esittämillä ehdoilla ei olisi ollut järkevää.

Faktat eivät kuitenkaan paina poliittisessa pelissä. Nyt puhutaan siitä, miten saamaton hallitus on ja miten demariministerit nukkuivat, kun olisi pitänyt terästäytyä. Uhan alle joutuu nyt koko suomalainen meriteollisuus.

Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen tuntee laivanrakentajien tunnot kuin omat taskunsa. Toimihan mies pitkään Metallityöväen liiton palkkalistoilla toimitsijana.

Putkonen virittelee telakkapäätöksestä kannatusvipua, jolla ohitetaan SDP maan toiseksi suurimpana puolueena.

Perussuomalaisten onnihan lähtee toisten epäonnistumisista. Kun esimerkiksi Kymissä ajatettiin aikoinaan paperitehtaita alas, perussuomalaiset osasivat kääntää syyttävän sormensa demarien suuntaan.

Yhtään ei haitannut se, ettei SDP:llä puolueena ollut mitään tekemistä sen kanssa mitä UPM Kymmene silloin teki. Martti Ahtisaarihan istui yhtiön hallituksessa, sanottiin.

Ja miten kävi. Kymessä perussuomalaiset nousivat raketin lailla ja demarien kannatussuunta oli tasan päinvastainen.

Timo Soini hykertelee jo käsiään. Onhan se houkuttelevaa, ettei puolueen tarvitse muuta kuin todeta ongelma ja osoittaa sormella kenen syytä se on.

Tällaisella tyylillä säästyy vaivalloisten ohjelmien tekemiseltä ja omien uskottavien vaihtoehtojen esittämiseltä asioihin, jotka ovat äärimmäisen vaikeita ja monimutkaisia.

Politiikassa on niin, ettei menestys seuraa teoista ja rohkeista ratkaisuista, jotka pitkällä aikavälillä osoittautuvat oikeiksi. Menestys rakentuu yhä enemmän vaikutelmista ja tunnelmista, joita omilla esiintymisillä ja puheilla synnytetään.

Juuri tähän saumaan perussuomalaiset nyt Timo Soinin johdolla iskevät. Välikysymys on oiva mediatäky, joka panee lujille jopa vasemmiston omat rivit.

Mainos