Uutiset

Timo Voipio tietää mikä on hyvä EU-hanke

Neljä vuotta sitten Timo Voipio lähti ensimmäistä kertaa vihreiden ehdokkaaksi kunnallisvaaleihin Riihimäellä. Kannustettuaan ja ohjattuaan kehitysmaatyössä tansanialaisia osallistumaan paikallisdemoratiaan mies mietti, että periaatteet ovat ihan hyviä ja osallistumisajatus toimisi kotikaupungissa omalla kohdallakin.

– Kaikki pelaa! Ajatus lähtee Peltosaaren jäähallista, jossa valmennan Kiekko-Nikkareiden tyttökiekkoa. Se on periaate, jonka mukaan toimin kaukalossa, pallokentillä, lauluhommissa Maantien ritareissa ja metsäretkillä.

Vapaa-aikana Voipio tuulettaa Kiekko-Nikkareissa ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston sosiaalipolitiikan neuvonantajan työn totisuutta. Työpäivät kuluvat kehitysyhteistyöhankkeiden äärellä, jossa Voipio käy läpi hakemuksia ja punnitsee niiden sisältöä. Riihimäen tarkastuslautakunnassa Voipio onkin puuttunut EU-hankkeisiin.

– On aika löytää EU-rahoituksesta mahdollisuus kehittää perustoimintoja. Hyvässä hankkeessa voitaisiin esimerkiksi kouluun palkata normaaliopetukseen osallistuvalle vammaiselle avustaja ja räätälöidä aiheesta vaikutustutkimus. Kun opitaan laatimaan vakuuttava hakemus, hanke saa EU-tuen.

Riihimäellä hyvän hankkeen leiman saa Peltsi paremmaksi, joka on saanut näkyvää tulosta aikaan EU-rahalla. Huonoja Voipio ei nimeä, mutta varoittaa mahdottomuuteensa puhkeavista kuplista.

Jokaiseen EU-hankkeeseen sitoutuu myös kaupungin omia budjettivaroja, joten kyse ei ole ilmaisista rahoista, joita voisi tuhlailla ylimääräisiin ideoihin.

Veroeuro kiertää kotiin

Vihreiden sanavalmis, mutta rauhallisesti asiansa esittävä Timo Voipio arvostelee myös tupo-neuvotteluissa esitettyjä veronkevennyksiä, jotka toteutuessaan valuttavat eurot entistä varmemmin oman maan rajojen ulkopuolelle.

– Kun palkansaajalla on muutama euro enemmän käytössä, hän ostaa herkästi Kaukoidässä valmistettua elektroniikkaa. Samaan aikaan kuntatasolla talous kiristyy ja kunnat rakentavat palveluja velalla. Se velka siirtyy raskaana taakkana tuleville ikäluokille, joissa työikäisiä on huomattavasti nykyistä vähemmän.

Tämän hetken palkansaajan pitää maksaa riittävästi veroa, jotta pystytään maksamaan tämän hetken palvelut.

– Meistä jokainen voi ajatella, että veroina kerättävällä lisäeurolla ostetaan elektroniikan sijaan koulunkäyntiavustaja tai hoitaja vanhukselle tai rakennetaan päiväkoti. Sillä työllistetään toimintakykyisiä ihmisiä. Rahaa pyöräytetään paikallisesti työtä tekemällä.

Samaan on tähdättävä myös EU-tukihakemuksissa.

– Mietitään ensin, mitkä ovat tärkeimmät tarpeemme. Suunnitellaan sitten hanke, jossa osa meidän veroeuroistamme pyöräytetään hankkeeseen EU:n kautta, ja osa suoraan kaupungin budjetista. Näin myös EU-raha matkaa kouluille, päiväkoteihin, työpaikoille, vanhustenhuoltoon ja terveyspuolelle.

Vaatimattomuus kaunistaa

Peltosaaren jäähallillakin Voipio jaksaa kiristää vyötä ja kannustaa tyytymään vaatimattomiin olosuhteisiin. Komea uusi halli kun voisi nopeasti nostaa jääajan hinnat pilviin. Toistaiseksi kaupunki tukee veromarkoilla mieluummin toimintaa kuin käyttää vähät rahat katetun hallin rakentamiseen.

– Tietysti katsomme kateellisina naapureita, joilla jää on hiukan toista luokkaa kuin meillä. Mutta toisaalta, missä muualla jokainen kiekosta innostunut voisi lähteä mukaan ilman, että vanhemmat joutuvat lähes konkurssiin? Meillä raha ei ole este.

Riihimäellä tyttökiekkoonkin lähti heti lähes 30-päinen porukka, kun Timo Voipio ilmoittautui valmentajaksi. Siihen saakka kukaan ei uskonut tyttöjen kiekosta tulevan mitään. Kun kaupunki antaa seuroille harjoitusajat jäähallissa ilmaiseksi, seurat pystyvät pitämään jäsenmaksunsa pieninä. Pelivarusteiden tehokas kierrätys täydentää yhtälön, jossa jokainen junnu pääsee luistimille. Timo Voipion motto on todella, että kaikki pelaa.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic