Uutiset

Timoshenkon tuomio tyrmistyttää

Kahdesti Ukrainan pääministerinä ollut Julia Timoshenko tuomittiin Kiovassa tiistaina seitsemäksi vuodeksi vankeuteen valtaoikeuksien väärinkäytöstä. Hänen syykseen luettiin vuonna 2009 solmittu kymmenvuotinen kaasusopimus Venäjän kanssa, jonka tuomioistuin tulkitsi tuottavan 140 miljoonan euron tappiot Ukrainan valtiolle.

Länsimaisen mittapuun mukaan tuomio on ankara, ja se antaa myös aihetta arvioida oikeudenkäynnin riippumattomuutta. Koko oikeusprosessin ajan sitä on yleisesti moitittu poliittiseksi näytösoikeudenkäynniksi, jonka myötä Ukrainan presidentti Viktor Janukovitsh vain lakaisee poliittisen kilpailijansa pysyvästi pois tieltään. Timoshenkon kannattajien mielestä ankara tuomio kielii siitä, että maan oikeuslaitos ei ole riippumaton, vaan on täysin Janukovitshin ohjailtavissa.

Timoshenkon oikeudenkäynti ei ole ainoa lajissaan. Kiovassa on syytettyjen penkillä olleet myös entinen sisäministeri Juri Lutshenko sekä varaoikeusministeri Jevgeni Kornjuchuk.

Ukraina itsenäistyi Neuvostoliiton hajottua vuonna 1991. Itsenäisyyden aamuhämärissä maa ajautui sisäpoliittiseen kriisin, joka laukesi vasta oranssin vallankumouksen myötä. Ukrainalaiset nostivat maansa johtoon vuonna 2005 parivaljakon, Julia Timoshenkon pääministeriksi ja presidentiksi hänen taistelutoverinsa Viktor Justshenkon. Timoshenkoa luonnehdittiin uuden Ukrainan äidiksi, joka vakiinnuttaa maan olot. Myöhemmin voimakaksikko riitautui ja heidän tiensä erosivat.

Pääministerinä Timoshenko osoittautui melko nopeasti erittäin vallanhaluiseksi eikä hän yrittänytkään olla kovin demokraattinen johtaja. Kova vallankäyttö nostattaa poikkeuksetta vastustusta ja niinpä Timoshenkon tuli aika väistyä. Toisen kerran hän oli pääministerinä vuosina 2007-2010.

EU:n ulkopolitiikan johtaja Catherine Ashton ilmoitti jo ennen tuomiota, että Ukrainan on turha kolkutella unionin ovea, jos Timoshenko tuomitaan.

Suomen ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) ei puolestaan halunnut vielä viime viikolla Hämeen Sanomien haastattelussa ottaa tiukkaa kantaa Timoshenkon mahdollisen tuomion vaikutuksista Ukrainan ja EU:n välisiin poliittisiin ja taloussuhteisiin. Ministeri Stubbin mukaan tilannetta tarkkaillaan ja EU pitää huolen siitä, että oikeusvaltion periaatteet toteutuvat myös Ukrainassa. Se, miten EU aikoo reagoida ja taata oikeusvaltion periaatteiden toteutumisen myös Ukrainassa, jää nähtäväksi.

Myös Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous Strasbourgissa on seurannut oikeudenkäyntiä huolestuneena ja väläytellyt Timoshenkon tuomion jälkeen Ukrainan rankaisemista. Kyseeseen voisi tulla maan sulkeminen pois neuvoston äänestyksistä.

On ilmeistä, etteivät läntisen Euroopan maat purematta niele Julia Timoshenkon ankaraa tuomiota. Ukraina joutuu vielä monella foorumilla selittelemään maan oikeuskäytäntöä ja tuomion laillisuutta.