Uutiset

Timpuri häpeää jo ammattiaan

Tuttu timpuri
kiroilee jatkuvasti paljastuvia rakennusvirheitä. Eläkkeelle siirtynyt mies sai nuoruudessaan ylpeänä kertoa olevansa kirvesmies, muttei enää. Kosteus, home, jäätyvät putket ja teollisuushallien romahtavat katot kaatuvat suoraan timpurien ammattikunnan niskaan.

Lama hidasti rakentamista pariksi vuodeksi, mutta nyt uutisoidaan jälleen erityisesti asunto- ja vuokra-asuntorakennuksen vauhdikkaasta elpymisestä. Herra meitä varjelkoon elpymiseltä tai nousukaudelta.

Tiistaina
kerrottua myönteistä elpymisuutista edelsi edellispäivän raportti rakennusalan ylikuumenemisen aiheuttamasta laadun romahtamisesta. Nousukaudella rakentaminen ja korjaaminen tehdään kiireellä, jossa tekevälle sattuu.

Niin rakennuttajalla kuin rakentajalla on nyt kiire saada valtion elvytysrahoista siivu itselle. Urakoitsijat paikkaavat nyt taantuma-ajan tappioitaan palkkaamalla mahdollisimman halpaa työvoimaa ja hinaamalla urakoiden hinnat korkealle. Rakennustyömailla on viime- ja tänä vuonna kuullut enemmän viroa ja venäjää kuin suomea.

Ilman valtion tukea kunnat eivät lähde kunnostamaan edes kiireisiä kohteita.

Riihimäellä
kosteusongelmaisen Harjunrinteen yläkoulun saneeraus saattaa siirtyä, jollei elvytysrahapäätöstä saada heti syksyllä. Peruskorjauksen piti alkaa heti, kun Karan koulu valmistuu. Koulu valmistui, mutta elvytysraha ehti sokaista päättäjät.

Totta kai velkaantuneessa kaupunkien ja kuntien on käytettävä ulkopuolinen rahoitus hyväksi, mutta kosteusvaurioiden ja homeongelmien korjaamisen lykkäämisessä pelataan käyttäjien terveydellä.

Jo 127 Muurametalon alapohjan homeiset vanerit on jouduttu vaihtamaan. Uusissa taloissa on haissut home, jota sitten onkin löytynyt alapohjasta. Homeeneston ruiskutukset, villojen ja vanerien vaihtokaan ei ole kaikissa taloissa auttanut. On tarvittu laajemmat korjaukset.

Muurametalo puhuu taloja vaivaavasta maakellarin hajusta eikä homeesta. Ongelmat on hoidettu tapauskohtaisesti, vaikka virheellisten talojen määrän perusteella voisi olla aiheellista tutkia koko sarjan kunto.

Parin viimevuosikymmenen aikana talotehtailu ja rakennusurakoiden pilkkominen ovat synnyttäneet isot ongelmat.

Valmistalon ostaja voi tivata talotehtailta virheiden korjaamista, mutta tehdas on vahvoilla. Laatujärjestelmät ja numerot takaavat talon lähteneen ostajalle virheettömänä.

Asuntotuotannossa ja julkisilla rakennustyömailla virheiden jäljittäminen on vaikeaa, kun pääurakoitsija käyttää aliurakoitsijaa, joka käyttää aliurakoitsijaa, joka käyttää aliurakoitsijaa…

Kuka asensi viemäriputken, joka päättyi kesken? Asentaja ei koskaan kuule virheestään, ei opi eikä saa potkuja. Viemäriputki muuten löytyi muutama vuosi sitten Lopen yläkoululta vastavalmistuneen laajennuksen vessasta, josta se johti ei-mihinkään-sorapatjaan.

Tuttu ex-timpuri muuten tarkisti talomme vuonna 1928 valmistuneen vaakalaudoituksen. Muutama pehmeä alalauta vaatii vaihtoa, mutta muuten selvitään maalilla. Taloa maalaamaan palkatun firman kirvesmies vaati koko ulkolaudoitusta uusittavaksi. Vanhan laudoituksen maalaustyölle ei anneta takuuta, mutta uusiminen maalauksineen taataan kolmeksi vuodeksi.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic