Kolumnit Uutiset

Timpuri sai työn

Olipa kerran kerrostaloasukas, jonka kotona oli ovi fiksaamista vailla.

Asukas oli siinä mielessä kädetön, ettei osannut hommaa tehdä. Hän palkkasi timpurin. Timpuri jätti jälkeensä sahanpurua, joten asukas palkkasi myös siivoojan.

Koko urakan hinnaksi tuli satanen tai muutama, ja palkanmaksu hoidettiin laskemalla liksa suoraan timpurin ja siivoojan käteen. Kuittiakaan ei taidettu kirjoittaa. Niin ei olisi tietenkään saanut tehdä, vaikka kummallakaan ei ollut yritystä jonka kautta työn olisi voinut laskuttaa.

Kerrostaloasuja on tietysti ministeri Heidi Hautala (vihr.).

Hautalan teettämän remontin laajuudesta ja hinnasta on liikkeellä monenlaista tietoa: se saattoi maksaa jopa tonnin, ovia korjattiin ehkä kolmekin. Oli totuus mikä tahansa, vuonna 2009 teetetystä pikkuremontista tuli kiusallinen koko istuvalle hallitukselle: sen kun teetti harmaan talouden työryhmään kuuluva ”maailmanparantamisen ammattilainen”, joka istuu ministerinä hallituksessa jonka päätavoitteista yksi on harmaan talouden kitkeminen. ”Älkää tehkö niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon” -johtamistapa harvemmin vie toivottuihin tuloksiin. Asiaa ei auta, vaikka pääministeri Jyrki Katainen (kok.) antoi synninpäästön ja Hautala ilmoitti maksavansa työeläkemaksut taannehtivasti. Vaikka valtionkassan vajetta ei vastaavien kertaluontoisten remonttikeikkojen verotuloilla täytetä, Hautalan remontti oli harmaata taloutta. Valtion tulonmenetykset harmaan talouden vuoksi ovat miljardiluokkaa, arvioista riippuen neljästä ylöspäin.

 

Sopii silti kysyä, kuinka monella pikkurempan tarpeessa olevan asunnon omistajalla – meitähän riittää – on rahkeita arvostella Hautalaa?

Vastaavien pienten pintaremonttien teettäminen tutuilla timpureilla kaverinkauppana on maan tapa, jota on vaikea kitkeä vaikka ministeri ei olisikaan tumpuloinut. Kun tavallinen kansalainen toimii samoin, asia kiinnostaa korkeintaan kateellista seinänaapuria.

Miten sitten olisi pitänyt toimia? Kun kotitalous maksaa palkkaa yksityishenkilölle, täytyy työnantajan huolehtia ennakonpidätyksestä, sosiaaliturvamaksuista sekä eläke- ja tapaturmavakuutusmaksuista. Alle 1500 euron remonttityön voi maksaa ilman ennakonpidätystä, mutta siitä pitää silti ilmoittaa verottajalle. Työntekijän eläkemaksu on hoidettava, kun kuukausiansio ylittää 55,59 euroa.

Hautalan olisi kannattanut käyttää Palkka.fi-palvelua. Sivustolta löytyvät ohjeet yksityishenkilöiden palkanmaksuun: kirjaa ylös palkansaajan nimi, sosiaaliturvatunnus ja pankkitilin numero, tee mielellään kirjallinen työsopimus ja pyydä verokortti.

Sitten vain kirjaudutaan palveluun, täytetään tiedot ja palvelu auttaa laskemaan palkan kaikkine asiaan kuuluvine sivukuluineen.

 

Edit: Poistettu viittaus kotitalousvähennykseen. kolumnissa oli virhe. Heidi Hautala ei olisi voinut saada kotitalousvähennystä teettämästään työstä, vaikka olisi saanut kuitin ja hoitanut asiaan kuuluvat eläke- yms. maksut. Kotitalousvähennystä ei voi saada, jos työn tekijä ei kuulu ennakkoperintärekisteriin.