Uutiset

Tipaton tammikuu ei tee tungosta A-klinikalle

Vuosi vaihtui ja tuhannet suomalaiset tekivät taas lupauksen olla juomatta viinaa tammikuussa. Aiheuttaako tipaton tammikuu asiakaspiikin Hämeenlinnan A-klinikalla, päihdetyön johtaja Matti Hämäläinen?

-Ei aiheuta. Asiakasmäärät eivät yleensä heittele tällaisten kampanjoiden mukaan, koska hoitoon hakeutuminen ja siihen kypsyminen on jokaisella ihmisellä eripituinen projekti.

Miksi alkoholista kieltäydytään juuri tammikuussa, vaikka ihmisillä jää yleensä putki päälle kesälomalla?

-Tuore vuosi ehkä halutaan aloittaa poikkeavalla jutulla, varsinkin kun joulu ja uusi vuosi ovat kosteita juhlia. Tosin joulun aika on sellaista, että monet alkoholia rankastikin käyttävät pyrkivät olemaan ottamatta. Tapaninpäivänä sitten revähtää.

Mitä hyötyä ihmiselle on kuukauden täysraittiudesta?

-Riippuu siitä, kuinka paljon juo. Kaikki, jotka käyttävät alkoholia ja pitävät raittiin kuukauden, hyötyvät varmasti. Juomatavoista tulee helposti rutiinia, ja niitä on hyvä aika ajoin arvioida. Runsaasti juovien elimistö tietenkin hyötyy kuukauden levosta.

Kenelle suosittelet alkoholitonta kuukautta?

-Kaikille, jotka haluavat arvioida juomatapojaan.

Missä vaiheessa juomisen lopettamisessa tarvitaan ammattiapua?

– Jos läheiset kehottavat hakeutumaan hoitoon, on syytä uskoa. Liikaa juomista ei välttämättä itse huomaa, koska ihmisellä on tapana jujuttaa itseään. Jos juomisen vähentäminen ei ole onnistu omatoimisesti, voi ottaa yhteyttä omalääkäriin tai A-klinikalle. Joskus juominen on terveyssyistä viisasta lopettaa ammattilaisten valvonnassa. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic