Kolumnit Uutiset

Tisseistä tuli tabu

Juuri kun sitä luulee ihmisten fiksuuntuneen ja tietynlaisten asenteiden olevan onnellisesti historiaa, huomaa harmikseen olleensa väärässä.

Ystäväni sai äskettäin lapsen.

Viime viikolla, kesken kauppareissun, lapselle tuli nälkä. Tämä tarkoitti rintaruokinnassa olevan pienen vauvan kohdalla sitä, että ystäväni istahti kassojen viereisille penkeille, otti lapsen syliinsä ja alkoi imettää – pienelle sylivauvalle kun ei voi lykätä riisikakkua nyrkkiin imeskeltäväksi.

Ystäväni luokse tuli vanha nainen. Hän katseli hetken ruokailua alta kulmiensa, ja tiuskaisi:

– Ettet häpeä, tissit paljaana keskellä kaupunkia! Lastenhoitohuonehan on ihan nurkan takana.

Kun Iltalehti viime viikolla kokosi lastaan julkisesti imettäneiden kokemuksia, kävi taas ilmi, ettei ystäväni kokemus suinkaan ole ainutlaatuinen.

Eräs äiti lapsineen oli poistettu Tampereen Näsinneulan ravintolasta, kun hän oli imettänyt lastaan ruokapöydässä.

Toinen keskustelija kertoi imetyksen katselemisen olevan lähinnä oksettavaa. Hän ihmettelee, mikä ihmeen vimma naisilla oikein on repiä ryntäänsä esiin julkisesti, ja että eikö lasta voisi syöttää katseilta piilossa, vaikkapa sitten siellä vessassa.

Ystäväni puolestaan kertoo ruokkivansa lastaan silloin, kun tällä on nälkä. Hän ei halua siirtyä sitä varten tiloihin, joissa ulostetaan.

Imettäminen on luonnollista. Rinnat ovat olemassa niin ihmisillä kuin muillakin nisäkkäillä sitä varten, jotta jälkeläiset saisivat syödäkseen.

Vaikka nännit löytyvät niin naisilta kuin miehiltäkin, useimmiten vain naisten nännit herättävät seksuaalisia mielikuvia. Paljas rinta imetystilanteessa on useimmiten joko ehdottoman tuomittava tai vaihtoehtoisesti ehdotus seksiin.

Ilmiselvyyksistä huolimatta asenteet istuvat tiukassa. Monen mielestä imettäminen on kyllä luonnollista, yhtä luonnollista kuin vessassa käyminen, nenän kaivaminen tai röyhtäily. Ei vaippojakaan vaihdeta keskellä ruokapöytää, miksi imettäminen siis olisi yhtään hyväksyttävämpää, pohti eräs keskustelija.

Vaippojen vaihtaminen ruokapöydässä ei todellakaan rinnastu imettämiseen, sillä toisessa on kyse aterioinnista, toisessa tarpeiden hoitamisesta.

Yle uutisoi perjantaina nuorten miesten esiintyvän yläosattomissa yhä useammin. Miehen paljasta, lihaksikasta rintakehää verrataan artikkelissa ikään kuin sääriin, joka on eräänlainen tapa esitellä treenattua vartaloa.

Vaikka kaupungilla rintakehä paljaana kuljeskelevia naisia saataneen vielä jokunen vuosi odotella, imetyksestä syvästi loukkaantuvat voisivat ajatella itsensä lapsen paikalle.

Harvemmin meidän aikuistenkaan ruokahalu herää tunkkaisessa invavessassa.

Päivän lehti

3.6.2020