fbpx
Uutiset

Tohvelan palvelutalossa sisäilmaongelma

Turengin keskustassa sijaitsevaa vanhusten palvelutaloa, Tohvelakotia, kiusaa huono sisäilma.

-Jotkut työntekijät ovat vähän oireilleet, mutta ala-aulaan tuotu ilmanpuhdistin on helpottanut tilannetta, sanoo asumispalvelujen vastaava ohjaaja Anne Miettinen Janakkalan kunnasta.

Lisäksi palvelutalon toimistotiloihin tulee lähiaikoina pienempiä ilmanpuhdistimia lisäavuksi.


Mittaukset luvassa myöhemmin

Sisäilman mittauksia ei ole vielä päästy aloittamaan, sillä ensin odotetaan pakkaskauden alkua.

Saunatilojen kuntoarviossa tuli pari viikkoa sitten esiin, että saunan lattian alla on kosteusvaurio. Vielä ei tiedetä, onko se yhteydessä henkilökunnan oireiluun, mutta vaurio korjataan joka tapauksessa ensi tilassa.

-Sauna otettiin pois käytöstä heti sen jälkeen, kun vaurio todettiin. Se pystytään korjaamaan ensi vuoden alussa, sanoo palvelutalosäätiön toiminnanjohtaja Pirjo Paloneva.

Tohvelakoti-rakennus on kaksiosainen. Nelikerroksisen asunto-osan omistaa Janakkalan palvelutalosäätiö, matalan osan Janakkalan kunta. Palvelutalon työntekijät ovat kunnan palkkalistoilla.


Asukkailta ei valituksia

Asukkaita ja asuntoja palvelutalossa on 28. Toiminnanjohtaja Paloneva kertoo, että hän ei ole saanut sisäilmaongelmista yhtään valitusta asukkailta eikä omaisilta.

Tohvelakodissa työskentelee kymmenen lähihoitajaa, yksi sairaanhoitaja ja yksi vanhustyöntekijä. Vanhustyönjohtaja Eija Kangasmaa kertoo, että kukaan ei ole joutunut terveydellisistä syistä vaihtamaan työpistettä.

-Mutta yksi oli halukas vaihtamaan, ja se hänelle suotiin, vaikka terveydellistä syytä ei ollut.

Tohvelakotia varten teetettiin kuntoarvio, joka valmistui tänä syksynä. Sen pohjalta palvelutalosäätiö teetti vielä erikseen tarkemman selvityksen saunaosastosta.

-Tämä selvitys paljasti, että saunaosaston lattiassa on noin 25 neliön kosteusvaurio, kertoo kunnan kiinteistöpäällikkö Juha Härkönen.

Kahden yläkerran asunnon katossa on kosteusläikkiä, mutta mitään kosteutta ei ole todettu.

-Joskus on yläkatolta tullut vettä sisälle, mutta enää kosteutta ei ole, Paloneva sanoo.


Savunpoisto ja savuovia tulossa

Palvelutalossa tehtiin myös perusteellinen palotarkastus tänä syksynä.

-Tohvelakoti on rakennettu asuinkerrostaloksi, mutta siitä on tullut hoivalaitos. Palomääräyksiä aletaan nyt tulkita sen mukaan, Juha Härkönen sanoo.

Porrashuoneisiin tulee savunpoisto ja lisäksi ainakin kaksi sisäovea muutetaan automaattisesti sulkeutuviksi palo-oviksi.

Lisäksi tutkitaan mahdollisuutta, että kaikki asuntojen ovet muutettaisiin automaattisesti sulkeutuviksi.

-Ensin kuitenkin testataan, pärjäävätkö vanhukset tällaisen oven kanssa, vai tuleeko siitä liian raskas, Pirjo Paloneva sanoo.

Automaattinen paloilmoitusjärjestelmä talossa on ollut jo ennestään.

Tohvelakoti on toinen Turengin palvelutaloista. Kunta aikoo korvata sen lähivuosina uudella Toffela-kodilla, joka rakennetaan Tapailan terveyskeskuskortteliin. (HäSa)

Menot