Uutiset

Toimela Brass puhkui Parolan aseman sota-ajan muistoihin

Parolan rautatieasemalla puhalsivat tiistai-iltana nostalgiset tuulet, kun entinen parolalainen Juhani Meriluoto oli kutsunut paikalle aseman kulmilla sota-aikana lapsuutensa viettäneitä muistelemaan menneitä. Jutustelun lomassa kuultiin Meriluodon ja muun Toimela Brass -puhallinorkesterin esittämiä sota-ajan iskelmiä ja ikivihreitä.

– Asuin punaisessa tuvassa ihan aseman vieressä vuodet 1936-51. Seudulle liittyy paljon tärkeitä muistoja elämäni ensimmäisiltä vuosilta, Meriluoto kertoo.

Meriluoto muistelee lapsuutensa aseman seutua Parolan elämän keskuksena, jonka kautta kulkivat niin sotilaat kuin hevos- ja autokuormatkin. Alueen lasten keskuudessa vallitsi hyvä henki.

– Urheilimme ja pelasimme paljon pallopelejä. Tyttöjä kiusasimme tietysti kanssa, Meriluoto kuvailee.

Menneitä muistelemaan oli saapunut myös hieman vanhempia sota-aikana Parolassa viihtyneitä. Yksi heistä oli Virva Lumme, joka ”naitiin” Parolaan vuonna 1943. Hän tuli paikalle tapaamaan vanhaa naapurinpoikaansa Meriluotoa.

– Muistan, että hän oli pienenä oikein pirteä poika, jolla oli tapana juoksennella Kekin Sepon kanssa, Lumme kertoo.

Näkkileipää ja itse Himmler

Meriluodon mieleen jäivät sotavuosilta etenkin saksalaiset sotilaat, jotka heittelivät junanvaunuista näkkileipää lapsille. Meriluoto uskoo nähneensä myös pahamaineisen SS- ja Gestapo-päällikön Heinrich Himmlerin, joka poikkesi elokuussa 1942 Tyrvännön Saarennossa tapaamassa Ernst Suolahtea.

– En ole valitettavasti saanut varmistettua, oliko se Himmler. On olemassa ristiriitaista tietoa, millaisella autolla hän liikkui.

Lapsuusmuistojen vaihtamisen lisäksi tapahtumassa juhlistettiin Parolan asemarakennusta, jonka ensimmäinen versio vihittiin käyttöön 130 vuotta sitten. Kuluva vuosi on tärkeä myös Toimela Brassille, sillä kolme sen paristakymmenestä soittajasta täyttää tänä vuonna 70.

– Normaalisti konsertoimme vain Helsingissä, mutta tänä vuonna soitamme juhlan kunniaksi kaikkien 70 vuotta täyttävien jäsentemme kotikunnissa, Meriluoto sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic