Kolumnit Uutiset

Toimimaton pitää korjata, ei lakkauttaa

Niin isoa kristallikruunua tai upottavaa kokolattiamattoa en ole nähnyt ikinä. Ne omistaa Kenian ex-presidentti Daniel arap Moi, jolla on myös oma rautatie.

Jouduimme vastentahtoisesti hänen vastaanotolleen silloisen kansanedustajan Kirsi Ojansuun (vihr.) kanssa ollessamme tutustumassa Hamkin yhteistyökohteisiin Keniassa.

Samalla kiertueella söimme lounasta suurlähettiläs Matti Kääriäisen kotona Nairobissa.

Toisen koulutushankkeen yhteydessä kävin Nairobin suurimmassa slummissa Kiberassa. Olin paikalla ainoana valkoisena. Olo oli kuin huutomerkillä.

Kukaan ei silti yrittänyt ryöstää. Tosin mitään vietävää ei olisi ollut. Sen verran lähetystössä oli peloteltu.

Elintasokuilu kulminoituu Keniassa. Slummin vieressä on sähköaitojen takana hienompia ja suurempia taloja kuin olen missään nähnyt.

Kenia on kova maa. Vain harva niistä, jotka itse onnistuvat keräämään vaurautta, välittää auttaa maanmiehiään.

Ei ihme, että suurlähettiläs Kääriäinen turhautui ja purkaa eläköidyttyään mieltään kirjassaan.

Hän syyttää erityisesti Saharan eteläpuolella sijaitsevia Afrikan maita huonosta hallinnosta ja pahasta korruptiosta. Hän on oikeassa.

Jokaisen EU-maan edustajat sähläävät omiaan kehitysmaissa, eikä kukaan koordinoi hommaa, totesi Kääriäinen Hämeen Sanomien haastattelussa. Tämä on totta. Miksei asialle ole tehty mitään?

Tuskin ainoa ratkaisu on lopettaa koko kehitysyhteistyö. Hän ei ehdota muita ratkaisuja ja dissaa kansalaisjärjestöjen hankkeita pieniksi ja vähän vaikuttaviksi.

Esimerkiksi OECD näkee päinvastoin kansalaisjärjestöjen roolin kehitysyhteistyön vaikuttavuuden parantamisessa entistä tärkeämpänä.

Valtiot ja suuret organisaatiot ovat epäonnistuneet valvonnan puutteen ja verkostojen hataruuden vuoksi.

Kansalaisjärjestöillä on pitkäaikaista kokemusta ja ruohonjuuritason verkostoja. Hankkeita valvotaan herkeämättä. Se, missä järjestöillä on runsaasti parantamisen varaa, on yhteistyö. Sitä kautta syntyy myös vaikuttavuutta.

Jos kuuntelee lähetystöjen neuvoja, joutuu pysyttelemään ilmastoidun maastoauton sisällä ovet ja ikkunat lukittuina ja poistumaan vasta hotellin lasimurskalla päällystetyn aidan sisäpuolella. Osa länsimaisista työntekijöistä toimii näin.

Niin ei synny tuntemusta maasta. Diplomaatitkin voisivat laskeutua norsunluutorneistaan.

Sanoimme käsipäivää arap Moille. Hän ei antanut tilaisuutta kysyä, miksi mitkään rikkaudet eivät riitä, vaan kansaa pitää riistää lisää.

Ymmärrän ex-suurlähettiläs Kääriäistä, mutta olen eri mieltä, tosin vain 25 vuoden kehy-kokemuksella.

Parasta terrorismintorjuntaa on tukea koulutusta kehitysmaissa. Koulutettua kansaa on hankalampi johtaa harhaan ja riistää kuin oppimatonta.