Uutiset

Toimintaterapeuteista on pulaa

Iittalalainen Timo Ryyppö, 48, istuu pirtin pöydän ääressä ja katsoo pöydälle asetettuun peiliin. Hän puristaa vasenta kättään nyrkkiin ja auki. Peilin toisella puolella oleva oikea käsi nykii hieman samassa tahdissa.

– Me vahvistamme Timon huonompaa oikeaa puolta peiliterapialla, joka stimuloi aivojen peilisoluja, kertoo Ryypön toimintaterapeutti Joyce Collin-Kajaala.

Ryyppö vammautui keväällä 2003 pudottuaan traktorin peräkärryjen korkeilta viljalaidoilta valmistautuessaan kevätkylvöihin. Hän pääsi kotihoitoon pari vuotta sitten vietettyään lähes 1,5 vuotta sairaaloissa ja useamman vuoden Kalvolakodissa.

– Kotihoitoon pääseminen motivoi Timoa selvästi, mutta huomattavaa edistystä on tapahtunut sen jälkeen, kun hän aloitti tänä talvena toimintaterapian Joycen johdolla, kertoo äiti Kaija Ryyppö.

Toimintaterapian aloittaminen ei ole kuitenkaan helppoa. Vaikka Kela – tai Ryypön tapauksessa Mela – maksaa terapian, vapaana olevan terapeutin löytyminen voi olla työn ja tuskan takana.

Suomessa työskentelee noin 1400 toimintaterapeuttia, joista yli puolet on töissä kuntasektorilla. Heistä vajaa puolet on erikoistunut lapsiin ja nuoriin, kolmasosa työikäisiin ja reilu viidennes ikäihmisiin.

Pulaa on etenkin aikuisväestön toimintaterapeuteista. (HäSa)

Lue aiheesta lisää maanantain Hämeen Sanomista.

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic