fbpx
Uutiset

Toimittaja Johanna Vehkoo saa poikkeuksellista tukea oikeusprosessiin – Journalistiliitto ostaa Ville Rannan pilakuvan Junes Lokasta lähes 8 000 eurolla

"Journalisteja ei vaienneta tällaisilla keinoilla", Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho korostaa.
Pilapiirtäjä Ville Rannan lamppu syttyi viime perjantaina, kun hän muisti syksyllä tekemänsä piirroksen. Kuva: Annika Ollanketo / Kalevan arkisto
Pilapiirtäjä Ville Rannan lamppu syttyi viime perjantaina, kun hän muisti syksyllä tekemänsä piirroksen. Kuva: Annika Ollanketo / Kalevan arkisto

Journalisteilla ei ole tapana valita puolta raportoitaessa oikeudenkäynneistä. Toimittajien ammattijärjestö Journalistiliitto teki poikkeuksellisen ratkaisun, kun se ilmoitti ostavansa pilapiirtäjä Ville Rannan piirroksen Junes Lokasta 7 588,80 euron hintaan.

Toimittaja Johanna Vehkoo sai sakkotuomion Junes Lokan kunnian loukkaamisesta viime perjantaina. Tuomio liittyi Vehkoon Facebookissa esittämiin kommentteihin, joissa hän kuvasi Lokkaa natsipelleksi ja rasistiksi.

Vehkoo on määrätty korvaamaan Junes Lokan oikeudenkäyntikulut, joiden yhteissumma on 7588,80 euroa.

Vehkoo aikoo valittaa tuomiostaan.

Toimittajien häirintä on yleistynyt

Rannan piirroksessa Oulun kaupunginvaltuutettu Lokka (aito suomalainen yhteislista) esitetään haukkumanimiä suoltavana hahmona, joka vuodatuksensa lopussa loukkaantuu vastapuolen parista sanasta. Piirrosta voi luonnehtia provokaatioksi.

– Kyseessä on tuen osoitus Johanna Vehkoolle sekä osoitus siitä, että journalisteja ei vaienneta tällaisilla keinoilla, kertoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho pilapiirroksen ostamisesta.

Ahon mukaan toimittajiin ja journalisteihin kohdistuva häirintä on ollut viime vuosina voimakkaassa kasvussa.

– Toimittajat ovat aina saaneet kirjeitä ja postia, mutta uutta on sosiaalisen median tuoma mahdollisuus lähettää nimettömänä ja massiivisella kampanjalla. Se on juuri sitä halvauttavaa toimintaa, kun se masinoidaan jopa kymmenien tai tuhansien ihmisten toimesta, Aho sanoo.

Ahon mukaan pääosa toimittajista ilmoittaa, ettei vihaposti ole vaikuttanut heidän aihevalintoihinsa. Silti tiedetään, että joidenkin valintoihin se vaikuttaa. Kaikki eivät myöskään mielellään kirjoita tietyistä aiheista.

– Johanna Vehkoo on joutunut tähän tilanteeseen juuri aiheen takia. Hän on kirjoittanut paljon vihapuheesta ja valemedioista.

Ranta halusi vastustaa häirintää

Käräjäoikeuden tuomion jälkeen sarjakuvataiteilija ja pilapiirtäjä Ville Ranta ilmoitti Facebookissa huutokauppaavansa alkuperäisen Lokan ja Vehkoon oikeudenkäyntiin liittyvän pilapiirroksen ja lahjoittavansa siitä saadun summan Vehkoolle oikeudenkäyntikuluihin.

Piirroksen lähtöhinta oli 150 euroa. Se oli Vehkoon saaman sakkotuomion suuruus.

Ranta kertoo seuranneensa tapausta ja arvelleensa oikeudenkäynnin tulevan Vehkoolle kalliiksi. Vehkoo on vapaa toimittaja, jolla ei ole takanaan mediatalon organisaatiota.

– Viime perjantaina sain päähäni, ex tempore, että voisin ehkä tehdä jotain Vehkoon hyväksi. Muistin piirtäneeni Lokasta ja oikeudenkäynnistä piirroksen syksyllä. Ajattelin, että olisi hauska idea, jos myisin sen netissä ja lahjoitan sen verran rahaa, Ranta kertoo huutokauppaidean syntymisestä.

Vehkoon tuomio ja sitä edeltänyt syyte ovat aiheuttaneet paljon keskustelua. Junes Lokka on tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja hän on syytteessä useista kunnianloukkauksista.

Menot