Uutiset

Toimittaja Khashoggi kritisoi saudiprinssiä haastattelussa juuri ennen kuolemaansa

Sauditoimittaja Jamal Khashoggi kritisoi Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bid Salmania haastattelussa, joka julkaistiin vasta Khashoggin kuoleman varmistuttua.

Khashoggi antoi haastattelun taustatiedoksi Newsweek-toimittajalle, joka oli kirjoittamassa juttua saudihallinnosta.

– En vaadi, että saudihallinto suistetaan vallasta, koska tiedän, ettei se ole mahdollista ja sitä paitsi se olisi liian vaarallista. Ei ole ketään, joka hallinnon kaataisi, Khashoggi sanoi.

– Vaadin ainoastaan, että hallinto uudistuu.

Khashoggi kuvasi kruununprinssi Mohammedia vanhanaikaiseksi heimojohtajaksi, joka ei tiedä mitään siitä, miten köyhät saudit elävät.

– Joskus minusta tuntuu siltä, että hän haluaa nauttia modernin teollistuneen maailman hedelmistä, Silicon Valleysta, elokuvista ja kaikesta. Samalla hän haluaa johtaa Saudi-Arabiaa samalla tavalla kuin isoisänsä, Khashoggi sanoi Newsweekille.

– Hän ei vieläkään näe kansaansa. Todellinen muutos alkaa, kun hän oppii näkemään sen.”Roistomaisia avustajia”Khashoggi kritisoi myös prinssi Mohammedia neuvonantajien puutteesta.

– Hän muuttaa Saudi-Arabiaa omaan suuntaansa, Mohammed bin Salmanin näkemyksen mukaiseksi Saudi-Arabiaksi.

Kahta kruununprinssin avustajaa, urheilujohtaja Turki al-Sheikhiä ja lauantaina erotettua medianeuvonantajaa Saud al-Qahtania Khashoggi kutsui roistomaisiksi.

– Ihmiset pelkäävät heitä. Jos vastustat heitä, saatat joutua vankilaan. Tätä on tapahtunut.

Khashoggi meni 2. lokakuuta Saudi-Arabian konsulaattiin Istanbulissa, eikä hänen nähty tulevan sieltä ulos.

Saudi-Arabia vahvisti lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa, että Khashoggi kuoli maan Istanbulin-konsulaatissa ”nyrkkitappelun” seurauksena.

Asiasanat