fbpx
Uutiset

Toimittajamme palaneen Notre Damen luona: "Täällä on aikamoinen härdelli – Kirkon korkeudesta hävinnyt 25–30 metriä"

Ranskalaiset ovat väriin, sukupuoleen tai uskontoon katsomatta järkyttyneitä Notre Damen palosta, kertoo Pariisissa asuva Lännen Median avustaja Patrick Le Louarn. Katedraalin alue on tulvillaan vakavia ihmisiä, joilla ei ole kuin yksi puheenaihe. Le Louarn kertoo, että kun katsoo katedraalia sivulta, huomaa, että sen korkeudesta on hävinnyt kymmeniä metrejä ja koko katto on romahtanut.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron vieraili Brigitte-puolisonsa kanssa palopaikalla yöllä ja tapasi liekkejä vastaan kamppailleita palomiehiä. Kuva: YOAN VALAT
Ranskan presidentti Emmanuel Macron vieraili Brigitte-puolisonsa kanssa palopaikalla yöllä ja tapasi liekkejä vastaan kamppailleita palomiehiä. Kuva: YOAN VALAT

Maanantai-iltana syttynyt palo kerää yhä valtavasti ihmisiä Notre Damen katedraalin lähialueille, kuten Seine-joen rannoille, kertoi Lännen Median avustaja Patrick Le Louarn Pariisista tiistaina aamupäivällä.

– Täällä on yhä aikamoinen härdelli. Kaupungin ydinkeskusta on osittain suljettu liikenteeltä ja osa metropysäkeistä on kiinni. Ihmiset ovat selvästi surullisia, järkyttyneitä ja vakavia. Palo oli yleinen puheenaihe myös lähijunissa ihmisten sukupuoleen, väriin tai uskontoon katsomatta, Le Louarn kertoo.

Katedraalin alueelle on tullut paikallisten ihmisten ja turistien lisäksi vähintään satoja toimittajia.

– Täällä kuulee nyt lähes kaikkien maiden kieliä, Le Louarn kuvailee.

Pahoin palanut katedraali on lohduton näky.

– Sellainen, joka ei tunne rakennusta ennestään, voisi edestä päin sitä katsoessaan ajatella, ettei mitään ole tapahtunut. Mutta kun menee vasemmalle sivustalle, huomaa, että kirkon korkeudesta on hävinnyt 25–30 metriä ja koko katto on pois.

– Sen sijaan rakennustelineet, joiden luota palon arvellaan lähteneen liikkeelle, ovat vielä osittain pystyssä mutta ne ovat vääntyneet, Le Louarn selvittää.

Lue myös: Notre Damen katedraalin ympärille oltiin juuri saatu pystytettyä 500 tonnia painavat rakennustelineet, kun tulipalo syttyi

 

Taistelu liekkejä vastaan jatkui koko yön. Palo saatiin hallintaan noin kello 4.30. Suomen aikaa. Kuva: JULIEN DE ROSA
Taistelu liekkejä vastaan jatkui koko yön. Palo saatiin hallintaan noin kello 4.30. Suomen aikaa. Kuva: JULIEN DE ROSA

Notre Damen palo syttyi maanantai-iltana noin kello 20 Suomen aikaa. Palomiehet kävivät läpi yön raivokasta taistelua liekkejä vastaan.

Palo saatiin hallintaan noin klo 4.30. Suomen aikaa.

Alustavan arvion mukaan palo sai alkunsa kirkon kattorakenteista, josta se levisi ullakolle ja sieltä katon keskellä olevaan torniin. Kirkossa tehtiin parhaillaan laajaa korjaustyötä. Ranskan syyttäjävirasto on jo aloittanut tutkinnan asiasta, mutta tahallista sytyttämistä ei epäillä.

Katto romahti, mutta taide-esineitä onnistuttiin pelastamaan

Rakastetusta katedraalista ehdittiin pelastaa Pariisin pormestarin Anne Hidalgon mukaan useita arvokkaita taide-esineitä. Joitakin niistä, kuten kuparipatsaita oli jo viety aiemmin turvaan korjaustöiden vuoksi. Suurin osa taideteoksista ja pyhäinjäännöksistä onnistuttiin pelastamaan.

Päärakenteet ja turisteille tutut, kaksi länsipäätyä reunustavaa suurta kellotornia säästyivät liekeiltä. Sen sijaan kirkon katto ja torni romahtivat.

Palo ei aiheuttanut kuolonuhreja, mutta ainakin yhden palomiehen on kerrottu saaneen vammoja sammutustöissä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on jo luvannut, että rakennus kunnostetaan.

Katedraalin palo keräsi paikalle järkyttyneitä ihmisiä, joista osa itki ja rukoili kirkon pelastumisen puolesta. Kuva: YOAN VALAT
Katedraalin palo keräsi paikalle järkyttyneitä ihmisiä, joista osa itki ja rukoili kirkon pelastumisen puolesta. Kuva: YOAN VALAT

 

Kahden vanhan kirkon raunioille nousseen Notre Damen katedraalin rakennustyöt aloitettiin 1100-luvulla ja ne saatiin valmiiksi 1300-luvulla. Katedraali on vaurioitunut ja sitä on kunnostettu useita kertoja vuosien varrella.

Muun muassa Victor Hugon kirjasta Pariisin Notre Dame (Notre Damen kellonsoittaja) tuttu katedraali on suosittu turistikohde, jossa vierailee vuosittain 13-14 miljoonaa turistia.

Lue myös: Pariisissa Notre Damen tulipalo on ohi: päärakenteet ja kaksi kellotornia säästyivät liekeiltä – tämä palosta tiedetään
“Rakennamme tämän katedraalin uudelleen”, vakuutti presidentti Emmanuel Macron
Notre Damen katto ja yksi torni ovat romahtaneet – Citén saarta evakuoidaan

Menot