fbpx
Kolumnit Uutiset

Toimittajat syövät Särkänniemen kädestä

Olemme saaneet viikonlopusta lähtien seurata Veeran, Delfin, Leevin ja Eevertin matkaa Särkänniemestä Atticaan Kreikkaan.

On puitu, miksei Särkänniemi tiedottanut delfiinien siirtoajankohtaa. On kirottu, miksei toimitusjohtaja vastannut puhelimeen viikonlopun aikana. Särkänniemen hallituksen puheenjohtajakin on vaatinut selvitystä tiedotuslinjasta.

Hämeenlinnalainen viestintäkouluttaja Katleena Kortesuokin on päässyt kertomaan, kuinka tiedotus olisi pitänyt hoitaa – avoimesti.

Särkänniemi valitsi tiedotuslinjan jo silloin, kun päätös delfinaarion sulkemisesta tuli. Delfiinien kouluttajat, jotka ovat tehneet vuosikymmeniä töitä samojen eläinten kanssa, eivät saaneet lausua julkisuuteen sanaakaan.

Aamulehdessä on puitu, pitäisikö tamperelaisten verovaroilla hoitaa eläimet loppuun asti Tampereella vai pitäisikö ne lopettaa.

Vastauksia Särkänniemi on antanut niukasti: eläimille etsitään uutta kotia.

Kun Veera, Delfi, Leevi ja Eevertti pääsivät uuteen kotiin, tiedotuslinja muuttui. Aamulehden ja Helsingin Sanomien toimittajat pääsivät seuraamaan, kuinka delfiinit voivat. Suomalaiset delfiinikouluttajatkin ja eläinlääkäri saivat jo kertoa, miten matka meni.

Pääkouluttajalta pääsi itku, kun kaikki meni niin hyvin. Eläimet olivat saaneet matkustaa omissa riippumatoissa, ruoka maistui ja omat tutut lelut olivat jo käytössä.

Särkänniemi on valinnut tietyn tiedotuslinjan, joka ehkäpä lopulta on kannattava. Ainakin, kun jokainen media lähti mukaan siihen, että heti, kun Särkänniemi viimein päätti antaa delfiinikouluttajien puhua, heitä myös jututettiin.

Jutut ovat rakentuneet Särkänniemen toivomalla tavalla: delfiinien matkasta syntyi tarina, delfiinit voivat hyvin. Onnellinen loppu!

Todellisuudessa kuitenkin eläimet jatkavat Kreikassa näytöstoimintaa, joka on ollut koko ajan se suurin kivi kengässä.

Särkänniemi olisi hyvin voinut järjestää delfiinien jäähyväisnäytöksiä sen jälkeen, kun päätös delfinaarion sulkemisesta tuli. Katsojia olisi riittänyt.

Särkänniemi ei kuitenkaan toiminut niin. Eläinoikeusjärjestöjen pelossa? Sen vuoksi ei todennäköisesti kerrottu delfiinien siirron ajankohtaakaan. Rahan vuoksi eläimiä ei haluttu hoitaa Särkänniemessä loppuun asti, vaikka se olisi ollut eettisin ratkaisu.

Julkisuudessa on vaadittu jo boikottia Särkänniemelle.

Väitän, että kun sisäleikkipuisto avataan delfinaarion tiloissa, kukaan ei enää muista koko delfiinejä. Ihmismuisti on lyhyt. Ainakin silloin, kun on kyse viihtymisestä.

Menot