Uutiset

Toinen kierros kolkuttelee jo ovella

Haaveet vasemmiston yhteisen presidenttiehdokkaan Tarja Halosen valinnasta jo ensimmäisellä vaalikierroksella ovat hiljalleen haihtumassa. Helsingin Sanomien eilen, viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä julkaisema mielipidekysely osoittaa Halosen kannatuksen ylittävän enää nipin napin 50 prosenttia. Hänen haastajansa kokoomuksen Sauli Niiinistö on hivenen lisännyt kannatustaan ja keskustan Matti Vanhanen pysynyt jo viikkoja samoissa lukemissa.

Presidentinvaalien ennakkoäänestys käynnistyi vilkkaana, ajoin ruuhkaisenakin. Ilmeisesti ensimmäisinä päivinä olivat liikkeellä ehdokkaiden varmat kannattajat.

Kuusi vuotta sitten presidentinvaaleissa äänesti ennakkoon kolmasosa äänestäjistä. Tällä kerralla vastaavaan lukuun ei ylletty.

Helsingin Sanomien loppiaisen tienoilla tehdyn mielipidetiedustelun mukaan Tarja Halosen haastajaksi nousisi Sauli Niinistö. Hänelle mitattiin 21 prosentin kannatus ja keskustan Matti Vanhaselle 18 prosentin ääniosuus.

Merkillepantavaa on ehdokkaastaan epävarmojen äänestäjien osuus. Viitisentoista prosenttia kyselyyn vastanneista ei halunnut tai osannut sanoa kantaansa. Tässä joukossa ovat ne, jotka ratkaisevat, tuleeko toinen kierros ja kuka on Halosen toisen kierroksen haastaja.

Juuri tähän äänestäjäryhmään ehdokkaat tukijoineen pyrkivät lähipäivät kaikin keinoin vaikuttamaan. Heidät halutaan äänestämään sunnuntain varsinaisena vaalipäivänä ja ehdokkaat tekevät hartiavoimin töitä loppuun asti vakuuttaakseen epävarmat äänestäjät kannattajikseen.

Tarja Halonen ei yllä tasavallan presidentiksi yksinomaan hänet ehdokkaaksi asettaneiden sosiaalidemokraattien ja vasemmistoliiton äänin. Vihreiden Heidi Hautalan kannatus ei ole lähelläkään puolueen eduskuntavaalikannatusta. Osa tunnetuista puolueen jäsenistä liputtaa avoimesti Tarja Haloselle.

Uskonpuute oman ehdokkaan menestykseen vaivaa myös RKP:n, kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten vakituisia äänestäjiä. Pienpuolueista ääniä valuu paitsi Haloselle, varmasti myös Niinistölle ja Vanhaselle.

Jo viime kesänä porvaripuolueet, keskusta ja kokoomus väläyttelivät yhteistyötä mahdollisella toisella kierroksella. Jos toinen kierros tulee, kuten siltä näyttää, silloin punnitaan kyseisten puolueiden todellinen yhteistyötahto. Äänestäjiä ei toki voida määräillä, mutta jo puoluejohdon julkinen rohkaiseva lausunto toisen puolueen ehdokkaan puolesta riittää monelle.

Presidentin valinta on leimallisesti henkilövaali, jossa äänestäjät ylittävät helposti perinteiset puoluerajat. Vaikka porvaripuolueet saisivat yhteistyötä aikaiseksi, siitä ei kannata vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä esimerkiksi runsaan vuoden päästä pidettävien eduskuntavaalien varalle.

Ne ovat kokonaan eri vaalit, joiden tuloksen perusteella maahan muodostetaan aikanaan uusi hallitus. Äänestäjien tahto ratkaisee, eivät puolueiden keskinäiset välipuheet.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic