Uutiset

Toisaalta

Näin joulunkin aikaan lukee ja kuulee aika usein käytettävän sanaa ”toisaalta”. Ensin tuo sana ärsytti ainakin minua. Mutta kun sitä alkoi oikein perusteellisemmin miettiä, ei se hullumpi sana ja käsite ollutkaan.

Nykysuomen sanakirjassa sanasta kirjoitetaan mm.seuraavaa: ”Ehdottomasti ratkaisu oli paras, mutta toisaalta vaikein toteuttaa” jne.

Sanotaan, että joulu on ilon juhla ja toivotetaan toisille iloista joulua. Mutta toisaalta joulu on myös hyvin surullinen. Esimerkiksi monet joululaulumme ovat surullisia. Mutta toisaalta kuitenkin hyvin kauniita. Joulu tuo myös mieliimme ne läheiset omaisemme ja ystävämme, jotka eivät tänä jouluna ole enää keskuudessamme.

Äsken joku kirjoitti, että joulu on vuoden paras juhla. Jokainen voi mielessään pohtia, minkä takia joulu olisi hänen kohdallaan vuoden paras juhla. Toisaalta nimittäin juuri joulu voi ja onkin monelle ihmiselle Suomessakin vuoden huonoin juhla.

Joulustressistä kärsii moni suomalainen tänäkin vuonna. Ja toisaalta alkoholi tekee juuri joulusta monille lapsille huonon juhlan.

Joululahjojen ostaminen tuo moneen perheeseen rauhattomuutta ja rahattomuutta ja taloudellista murhetta. Mutta toisaalta lahjat tuovat monille lahjojen antajille ja niiden saajille varsinkin lapsille suurta iloa. Ja toisaalta lahjojen ostamisella elvytetään kauppaa ja sen mukaan maamme kansantaloutta sekä turvataan tuhansille ihmisille työtä ja taloudellista turvallisuutta.

Vaikuttaa siis siltä, että sanalla ”toisaalta” on laaja merkitys ja sanoisin ”laaja sydän ”. Mutta toisaalta hyvää joulua kaikille…

Juhonpoika

Hämeenlinna

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic