Uutiset

Töissä voi olla tihrustamattakin

Johanna Kymäläinen-Pitkämäki on töissä pankissa. Hän yritti sinnitellä näyttöpäätteen ääressä moniteholaseilla, mutta pari vuotta sitten hän antoi periksi ja haki optikolta näyttöpäätelasit.

-Olen ollut ihan hirveän tyytyväinen, Kymäläinen-Pitkämäki sanoo ja kurkkii lasin reunojen yli.

Lasien ansiosta näyttö näkyy tarkasti, eikä enää tarvitse etsiä moniteholaseista kohtaa, jolla näkisi jotain.

Lasit ovat melkein samanlaiset kuin lukulasit, mutta ne tehtiin mittojen mukaan; optikko kävi muun muassa mittaamassa matkan työntekijän ja näyttöpäätteen väliltä.

-Näen näillä lukea myös pöydällä olevat paperit. Pöydän toisella puolella olevia asiakkaita en oikein näe, joten jos vain puhun heidän kanssaan, otan lasit pois päästä.

Ennen näyttöpäätelaseja Kymäläinen-Pitkämäen niskat olivat kipeänä, silmät väsyivät ja päätä särki. Optikko oli neuvonut, että lasien lisäksi oloa helpottaa, jos lepuuttaa silmiä välillä jumppaamalla.

-Sekin auttaa, jos pitää silmiä välillä hetken aikaa kiinni.

Aikuisnäkö himmentää näyttöpäätteen

Hämeenlinnan näkökeskuksen optikko Markku Myntti toteaa, että näkövaatimukset kasvavat tekniikan kehittyessä; enää ei olla 1950-luvun maailmassa.

Optikon mukaan lasittomuus aiheuttaa ongelmia näyttöpäätetyöskentelyssä varsinkin iän myötä. Viimeistään viisikymppisenä näyttöpäätettä joutuu tihrustamaan.

-Ennen puhuimme ikänäöstä, nykyisin sitä kutsutaan aikuisnäöksi, Myntti muotoilee.

Hän on kuitenkin sitä mieltä, että kaikki suomalaiset, jotka joutuvat tekemään päätteen ääressä töitä, kärsivät jossain vaiheessa, jos heillä ei ole erityistyölaseja.

Myntin mukaan normaalien moniteholasien yläreunalla ei näe lukea tekstiä näytöltä, joten työntekijä joutuu kumartelemaan tai nostamaan niskaansa epäergonomiseen asentoon.

Taukojen määrä voi johtua silmistä

Näyttöpäätteen edessä ilman laseja työskentelevän silmiä voi kirvellä tai kutittaa ja ne väsyvät ja kuivuvat. Katsetta on vaikea tarkentaa ja rivit hyppivät.

Oireina voi olla päänsärkyä, niska- ja hartiakipuja, väsymystä, keskittymiskyvyn puutetta sekä voimattomuutta.

-Työntekijä haluaa pitää vähän väliä taukoja, koska olo on niin epämukava.

Myntin mukaan työteho kasvaa jopa 25 prosenttia, jos käyttää asianmukaisia laseja.

Normaalit moniteholasit riittävät hänen mukaansa tiettyyn ikään asti.

-Kolmikymppisen silmä jaksaa vielä zoomata.

Ergonomiaongelmat hoituvat helposti

Etelä-Suomen avin työsuojelutarkastajan Raimo Rasasen mukaan työnantajat ovat hyvin tietoisia näyttöpäätteiden aiheuttamista ongelmista.

-Sellaista työpaikkaa ei taida olla, jossa ei työskenneltäisi näyttöpäätteiden kanssa.

Räsänen ei ole työssään juuri törmännyt näyttöpäätetyöskentelystä eli ergonomiasta johtuviin valituksiin. Konkreettisia ongelmia on helpompi korjata vaivattomasti kuin puuttua henkistä ahdistusta aiheuttaviin ongelmiin.

-Työnantajat ovat tietoisia näyttöpäätelaseista, eikä niiden hankkimisessa ole mitään ongelmia. (HäSa)