Uutiset

Toivakka: TTIP on tärkeä tavoite hallitukselle

EU:n ja USA:n välisen vapaakauppasopimuksen investointisuojaa näkyvimmin Suomessa kritisoinut professori suhtautuu varovaisen myönteisesti vapaakauppaa koskevaan kirjaukseen, joka on uudessa hallitusohjelmassa.

Kansainvälisen oikeuden professorin Martti Koskenniemen mukaan vaikuttaa siltä, että hallitus viimein tiedostaa sen aiheuttamat vakavat ongelmat oikeusvaltiolle.

Kirjauksen mukaan ”vapaakauppasopimuksissa on turvattava oikeusvaltioperiaate ja ruokaturva, sekä jäsenvaltioiden oikeus syrjimättömään sääntelyyn muun muassa ympäristönsuojelun ja kuluttajansuojan parantamiseksi”.

– Tämä on hyvä. Lause on kumminkin niin yleisluontoinen, että se sallii järjestelmän hyväksymisen, kunhan siihen tehdään komission suunnittelemat lillukanvarsi-muutokset, Koskenniemi pelkää.

Tuore ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) sanoo, että kirjaus vapaakauppasopimuksesta tehtiin luottamuksen lisäämiseksi.

– Haluamme osoittaa, että hallitus suhtautuu vakavasti huoliin, joita kansalaiskeskustelussa on esitetty.

EU:n ja USA:n välisestä vapaakauppasopimuksesta TTIP:stä (Transatlantic Trade and Investment Partnership) neuvotellaan parhaillaan.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:ssa ollaan vakuuttuneita, että sopimus syntyy. Johtava asiantuntija Simo Karetie hyrisee tyytyväisyyttään.

– Hallitus on viimein todennut, että vapaakaupan kehittäminen on välttämätöntä Suomen menestyksen kannalta. Siihen täytyy laittaa paukkuja heti hallituksen alkutaipaleella, Karetie perustelee.

TTIP on saanut arvostelijoita investointisuojapykälän lisäksi myös muun muassa siksi, että neuvottelut on pyritty käymään suljetuin ovin.

Toivakan mukaan hallituksessa ollaan yksimielisiä siitä, että TTIP on tärkeä tavoite. Sitä hän ei osaa vielä sanoa, tuleeko eduskunta hyväksymään sopimuksen.

– Investointisuojaa tulee modernisoida. Viimeisessä kauppaministerien kokouksessa annettiin komissaarille sellaista viestiä, että nyt sitä ollaan viemässä oikeaan suuntaan. Se nähdään viimeistään syksyllä, kun asia tulee kansalliseen käsittelyyn.

TTIP:n investointisuoja nykyisellään mahdollistaisi sen, että suuryritysten valta ulottuisi kansallisen lainsäädännön yläpuolelle.

Euroopan parlamentti käsittelee asiaa seuraavan kerran kesäkuun toisella viikolla.

Laura Airola

Asiasanat

Mainos