Uutiset

Toive yhdistystenvälisestä toiminnasta

Jos suunnitelmat toteutuvat, kaupungin keskustaan avataan vuoden kuluttua 12-28 -vuotiaille tytöille oma tila.

Suomen Setlementtiliitolla on Tyttöjen talo Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Oulussa. Hämeenlinnan Setlementin vastaavan ohjaajan Annemari Päivärinnan mukaan idea paikallisesta Tyttöjen talosta alkoi muhia viime syksynä.

-Haluaisimme soveltaa talo-ideaa tämän kokoiseen kaupunkiin. Muun muassa Lahdessa on toiminut kaupungin Tyttöjen tila vuodesta 2003 lähtien.

Päivärinnan mukaan idea lähti itse asiassa liikkeelle maahanmuuttajatyttöjen tarpeista.

-Olemme huomanneet, että useita maahanmuuttajaperheiden tyttöjä kielletään jatkamasta harrastuksiaan, kun he alkavat lähestyä 15 vuoden ikää. On tärkeää, että myös vanhemmat tietävät, että tytöt ovat turvallisessa paikassa, jonne pojilla ei ole asiaa.


Naiseksi kasvua täytyy tukea

Tyttöjen talo ei ole kuitenkaan tarkoitettu pelkästään maahanmuuttajatytöille. Setlementtiyhdistyksen tarkoitus on lisätä monikulttuurista toimintaa.

Hämeenlinnan Lastenliiton piirikoordinaattori Iija Filen lisää, että moni suomalainenkin tyttö karsastaa nuorisotiloja, joissa on biljardipöydän lisäksi rempseä meininki.

-Kynnys lähteä nuorisotilaan on liian korkea ujolle ja aralle tai juuri kaupunkiin muuttaneelle tytölle. Ystävyyssuhteiden solmiminen voi olla muutenkin vaikeaa.

Filenin mukaan tyttöjen naiseksi kasvua täytyy tukea, jotta tytöt hyväksyisivät oman naiseutensa ja itsensä sellaisena kuin he ovat. Hänen mukaansa tukea ei voi ikinä antaa liikaa.

-Tytöillä täytyy olla paikka, johon he voivat tulla omana itsenään.

Sitä, minkälaista toimintaa tyttöjen talossa tulee olemaan, on vielä päättämättä. Muissa taloissa on muun muassa Nuoret äidit -toimintaa, Monikulttuurista tyttötyötä ja Pop in -seksuaalineuvontavastaanotto.


-Olisihan se loistavaa, jos pojillekin olisi samankaltainen paikka, Päivärinta huomauttaa.


Mieluummin keskustan alueelle

Setlementtiyhdistys aikoo tehdä Raha-automaattiyhdistykselle projektihakemuksen, jonka avulla toiminta saataisiin käyntiin. Päivärinnan mukaan toiveissa on, että avustuksella saataisiin palkatuksi taloon vetäjä.

-Toivomme, että myös kaupunki osallistuisi hankkeeseen tarjoamalla esimerkiksi terveydenhoitajan palvelut kerran viikossa.

Päivärinta toteaa, että alustavien keskustelujen mukaan kaupungin suhtautuminen onkin ollut positiivista.

Hän odottaa mielenkiinnolla yhdistysten reagointia. Toiveissa tietenkin on, että mahdollisimman moni osallistuisi tilan tekoon.

-Olisi hienoa, jos joku yritys voisi tarjota tilat tyttöjen talolle keskustan alueelta.

Kaksikko toivoo, että asiasta kiinnostuneet tulisivat viikon päästä tiistaina miettimään suunnitelmia Arx-taloon. Jos joku ei pääse paikalle silloin, yhteyttä voi ottaa myöhemminkin.

-Vielä ei kannata hankkia vaaleanpunaista maalia, mutta suunnitelmia täytyy tehdä, Filen sanoo. (HäSa)

Hämeenlinnan setlementti ja Hämeenlinnan lastenliitto kutsuvat Tyttöjen talo -hankkeesta kiinnostuneita yhdistyksiä info-tilaisuuteen tiistaina 19.4. kello 17 Arx-talon 3. kerroksen Kutomoon. Lisätietoja annemari.paivarinta@hmlsetlementti.net tai iija.filen@lastenliitto.fi.