Uutiset

Toiveikkuus varisee jo selvästi Juha Sipilästä

Pääministeri Juha Sipilää (kesk.) lämmittivät keskiviikkona Jyväskylässä 25 astetta ja Kauppakadulla tiiviiksi ringiksi hänen ympärilleen pakkautunut väkijoukko. Helteiset paikat Sipilällä on myös yhteiskuntasopimuksen kanssa.

– Ennuste sen syntymiselle ei ole kovin hyvä, hän myönsi.

Sipilä kiirehti keskustan ministereiden ja eduskuntaryhmän työvaliokuntien yhteiskokouksesta illaksi Helsinkiin. Sipilä ja työmarkkinajärjestöjen johtajat pitivät istunnon pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa.

Ratkaisu yhteiskuntasopimusneuvotteluiden aloittamisesta tai hautaamisesta pitää tehdä perjantaihin mennessä. Takarajasta ei Sipilän mukaan lipsuta.

HALLITUS tavoittelee sopimuksella vähintään viiden prosentin alennusta yksikkötyökustannuksiin. Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoi tiistaina, ettei SAK lähde neuvottelemaan prosenteista.

Sipilä sivuutti prosentit ja toisti, että vesitettyyn sopimukseen Suomella ei ole varaa. Hän totesi, että sopimuksessa täytyy olla selkeät, mitattavat tavoitteet.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi STT:lle pitävänsä ehdottoman tärkeänä, että viiden prosentin tavoite kirjataan.

Sipilä tyrmäsi Lylyn vaateet leipoa hallitusohjelmassa olevat työttömyysturvan uudistaminen ja paikallisen sopimisen vahvistaminen yhteiskuntasopimukseen.

– Nämä ovat erillisiä asioita. Kaikkea ei pidä sekoittaa keskenään.

Sipilä ei halunnut vielä paljastaa, mitä hallitus keksii, jos yhteiskuntasopimus jää haaveeksi. Hän totesi, että tavalla tai toisella on löydettävä keinoja, joilla Suomen kilpailukykyä kohennetaan.

VAITONAISIA keskustalaiset olivat myös hallituksen kärkihankkeista ja niiden rahoituksesta.

Sipilä sanoi, että kaikki 26 kärkihanketta pyörähtävät heti käyntiin. Hallitus on luvannut vauhdittaa muiden muassa biotalouteen, koulutukseen ja digitalisaatioon liittyviä hankkeita miljardilla. Lisäksi tie- ja muiden liikenneväylien korjaamiseen tulee 600 miljoonan potti.

Sipilän mukaan 1,6 miljardia kerätään, kuten hallitusohjelmassa lukee: pääosin omaisuustuloilla eli valtionyhtiöiden osingoilla. Myös valtion omaisuuden myynti on mahdollista. Rahoituskuvion Sipilä aikoo paljastaa vasta budjettiriihen yhteydessä.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk. sit.) tavoitteena on, että koko 600 miljoonan tie- ja väyläpotin käytöstä päätetään kerralla.

Berner ei vielä osannut sanoa, kuinka suuri osa hankkeista käynnistyy jo ensi vuonna. Isojen hankkeiden lisäksi rahaa on luvassa yksityisteidenkin korjaamiseen, sillä Bernerin mukaan ”puu täytyy saada metsästä”.

Hallituksen normitalkoiden koordinointi on niin ikään Bernerin käsissä. Vääränlaisesta pysäköintikiekosta sakkoja saaneita ilahduttaa, että heti alkuun Berner aikoo pyyhkäistä pois parkkikiekon muotoa ja väriä koskevat säännökset.

KÄRKIHANKKEIDEN lisäksi hallituksen täytyy sysiä liikkeelle isot rakenneuudistukset.

Asiantuntijaryhmä arvioi viime viikolla, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa sopiva sote-alueiden määrä olisi 9-12.

Hallitusohjelman mukaan sote-alueita tulee enintään 19. Sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula (kesk.) ei halunnut ottaa määrään vielä kantaa.

Sote-rahoituksen Rehula jättäisi asiantuntijoiden tapaan ensi vaiheessa valtiolle.

Asiasanat

Päivän lehti

4.4.2020