Uutiset

Toivo Pönni on toiseksi paras harrastajakokki

Hämeenlinnalainen Toivo Pönni, 67, osallistui viime viikonloppuna paistinkääntäjien harrastajajäsenten SM-kilpailuun. Pönni sijoittui toiseksi häviten vain kolmella pisteellä helsinkiläiselle Päivi Durchmanille.

Jyväskylän Ruoka 2012 –messujen yhteydessä järjestetyssä kilpailussa kuuden finalistin tehtävänä oli valmistaa kolmen ruokalajin menu ennalta määrätyistä ruoka-aineista, joihin kuului kuha, luomunaudan ulkofilee sekä omenat ja puolukat.

Kilpailijoilla oli kuukausi aikaa ideoida reseptit ja harjoitella. Reseptien kehitteleminen tuli myös uniin.

– Heräilin monta kertaa yössä ja kirjoitin ylös, mitä oli tullut mieleen.

Lopullinen menu koostui hiillostetusta kuha tartarista uppomunalla ja smetana-tillikastikkeella, pääruuaksi Pönni valmisti täytettyä naudan ulkofilettä, porkkanapyreetä, peruna-selleriröstiä, haudutettua salottisipulia ja punaviinikastiketta. Jälkiruuaksi oli valkoviinissä haudutettua omenaa, valkosuklaa-mascarbonemoussea ja puolukkasiirappia.

Pönni valmisti etukäteen kolmen lajin aterian neljälle yhdeksän kertaa. Erityisesti kastikkeita piti hioa, koska ne ovat aina hankalia, että maut saa juuri oikein. Itse kilpailussa ruuanlaitto sujui hyvin.

– Kilpailu oli mieletön ja henkinen paine vielä kovempi. Aika on todella tiukilla ja yleisöä kulkee koko ajan katselemassa tekemistä. Kaikki onnistui 100 prosenttisesti, vaikka henkinen paine oli kova.

Kisassa aikaa ruuan valmistamiseen oli neljä tuntia.

Jokaisen kuuden finalistin ruoka arvioitiin. Tuomaristo kiinnitti huomiota myös hygieniaan, tekniseen taitoon, työn organisointiin ja omaperäisyyteen. Pönni on tyytyväinen menestykseensä.

– Kyllä kehtaan kylillä nyt kulkea.

Moni on ehtinyt jo Pönniä houkutella kisaamaan myös ensi vuonna. Pitäisihän mestaruus vielä saada.

– Kyllä kolme kertaa mietin, lähdenkö vielä joskus kisaamaan, sen verran oli tiukkaa, Pönni sanoo. (HäSa)