fbpx
Uutiset

Toivottavasti apteekkarit uskovat Jukolaan

Jos joku palvelu lähtee, sitä ei yleensä saada takaisin. Tämä on nähty isommissa ja pienemmissä kylissä vuosien mittaan: postit, pankit, kaupat ja myös yhteiskunnan palvelut siirtyvät isoihin keskuksiin ja nykyisin myös keskeisten teiden varsille putkahtaneisiin shoppailukansan olohuoneisiin.

Usein käy niinkin, että palvelun merkityksen huomaa vasta sitten, kun se on jo pois. Olihan se kyläkauppa ihan kätevä, ehkä siellä olisi pitänyt poiketa ostamassa muutakin kuin se unohtunut maitopurkki.

Tässä mielessä Tuuloksen Syrjäntaan kirjastosta käytävä keskustelu on myönteinen poikkeus: sitä käydään jo ennen kuin ratkaisevat päätökset on tehty.

Kantakaupungin Jukolassa olisi nyt mahdollisuus osoittaa, että joskus palvelu voi palatakin. Fimea eli entinen Lääkelaitos julistaa lähiaikoina haettavaksi kantakaupungin seitsemännen apteekin apteekkiluvan.

Jukolassa sijainnut Ahveniston apteekkihan sulki ovensa toissa syksynä. Sen jälkeen uuden apteekin perustamista on puitu korkeimmassa hallinto-oikeudessa asti. KHO asettui ratkaisussaan samalle kannalle kuin Lääkelaitos, joka alunperin myönsi kaupungin läntiselle apteekkialueelle uuden luvan.

Apteekin tarvetta kaupungin länsiosissa on perusteltu alueen suurella väestömäärällä sekä keskussairaalan, päivystyksen, ensiavun ja terveysaseman läheisyydellä. Alueelle on myös apteekin muuton jälkeen rakennettu paljon lisää, eli asiakaspohja kasvaa koko ajan.

Mikään näistä perusteista ei kuitenkaan valitettavasti takaa sitä, että apteekki tulisi Jukolaan entiselle paikalleen tai edes mihinkään lähitienoille.

Läntiseen apteekkialueeseen kuuluvat myös Kauriala ja Tiiriö, ja apteekkari voi itse valita, mihin hän yrityksensä perustaa. Tiiriön houkutus on takuulla kova, mutta en varmasti ole kaupungin länsipuolen ainoa asukas, joka toivoo, että apteekkareilla riittäisi uskoa Jukolaan ja sen lähialueisiin.

Alueen asukkaat pitävät pystyssä kolmea ruokakauppaa, kolmea kuppilaa, kebab-paikkoja, parturi-kampaamoita ja muita pikkuliikkeitä. Eiköhän apteekkiinkin riittäisi asiakkaita, varsinkin kun paikallisella R-kioskilla lotottu jättipotti lisännee entisestään alueen vetovoimaa.

Tiiriöön toivottiin apteekkia vuosikaudet, ja useampikin hämeenlinnalainen apteekkari haki sinne lupaa sivuapteekille. Kun sitä ei tullut, Ahveniston apteekki siirtyi sinne.

Minulla ei ole mitään Tiiriötä vastaan, ja yksi apteekki on siellä ihan paikallaan, mutta toista en sinne missään tapauksessa kaipaa. Se palvelisi samoja asiakkaita, jotka muutenkin autoilevat sujuvasti marketista toiseen.

Siellä toinen apteekki ei toisi lisäarvoa kenellekään. Jukolassa ja Nummella taas on paljon ihmisiä, joilla ei ole autoa, ja esimerkiksi heidän palveluitaan lähellä sijaitseva apteekki parantaisi selvästi.

Pohjimmiltaan koko apteekkijupakka osoittaa ainakin sen, että apteekkialuejako on menneestä maailmasta. Kun nykyisistä alueista päätettiin, Jukola oli peltoa ja Tiiriö suota.

Sari Oksala

Menot