Uutiset

Tomaatti-festivaali valtaa teatterinkin

Komiikkafestivaali Tomaatteja tomaatteja! levittäytyy tänä vuonna myös Hämeenlinnan teatterin uudelle päänäyttämölle. Siellä järjestetään toukokuun lopussa kaikkiaan viisi stand up -esitystä, joista kolme on jo lähes loppuunmyyty.

-Onhan meillä ennenkin ollut näytöksiä teatterin vanhalla päänäyttämöllä. Uusi paikka korvaa sen, toiminnanjohtaja Birgitta Putkonen sanoo.

Teatterin päänäyttämölle on viety teatterinomaisia esityksiä kuten Ismo Leikolan sooloesitys sekä paahdettujen tomaattien show, jossa festivaalin perustaja Riku Suokas astuu yleisön eteen muiden koomikoiden hiillostettavaksi.

-Teatteristahan koko stand up -perinne aikanaan alkoikin, Putkonen huomauttaa.

Teatterinjohtaja Riku Suokas järjesti ensimmäiset stand up -esitykset reilut kymmenen vuotta sitten Hämeenlinnan teatterin Verstas-näyttämöllä. Tomaatteja tomaatteja! -festivaalia on pidetty vuodesta 2003, joten ensi vuonna vietetään kymmenvuotisjuhlia.

Toiminnanjohtaja Putkosen mielestä stand up -festivaali on vakiinnuttanut hyvin paikkansa Hämeenlinnan loppukevään tapahtumana. Yleisö osaa odottaa sitä.

-Lipuista on jo nyt suunnilleen puolet myyty, ja viimeisten kolmen viikon aikana vasta varsinainen loppuryntäys tulee, hän laskee.

Tapahtumaan on myynnissä noin 9 000 lippua eli saman verran kuin aikaisempinakin vuosina. Vanaja-salin näytösten määrää on hiukan vähennetty edellisvuosista, mutta vastaavasti teatterin päänäyttämöllä, torin Kasvihuone-teltalla ja muissa esityspaikoissa on useita näytöksiä.

-Vanaja-salissa pidetään suuret show’t ja gaalat. Siellä on mahdollista nähdä monta esiintyjää saman illan aikana, Putkonen kertoo.

Alkuviikon näytöksiin Vanaja-saliin on vielä hyvin lippuja saatavilla.

Rich Hall näyttää ?suuren maailman mallia

Tämän vuoden festivaalin erikoisvieraana on kansainvälisesti arvostettu ja Emmy-patsaalla palkittu koomikko Rich Hall. Edellisen kerran hänet nähtiin Hämeenlinnassa 2006.

-Hän on karismaattinen ja vangitseva esiintyjä ja puhuu kyllä riittävän selkeää englantia, Birgitta Putkonen sanoo.

Hallia on nimitetty absurdin ironian mestariksi. Amerikassa syntynyt mutta nykyään Lontoossa asuva koomikko piikittelee mielellään amerikkalaisia ja hurmaa yleisöjä kärttyisällä tyylillään.

Rich Hall sai Emmy-patsaan käsikirjoituksestaan ohjelmaan Late Show with David Letterman. Hänet tunnetaan myös monien muiden tv-ohjelmien käsikirjoittajana ja esiintyjänä.

Tomaatti-festivaaleilla Hall esiintyy lähes kaikissa Vanaja-salin tapahtumissa. Lisäksi festivaaleilla on yksi näytös, jonka kaikki esitykset ovat englanninkielisiä. Hallin lisäksi mukana ovat Rich Lyons ja Paul Westlake.

Miten perushämäläisen kannattaisi varautua, jotta saisi englanninkielisestä show’sta jotain irti, Birgitta Putkonen?

-Mieli avoinna vain, aina sieltä jotain ymmärtää, vaikka ei ihan kaikkea, toiminnanjohtaja naurahtaa.

Englanninkielisiä klubeja järjestetään Putkosen mukaan siksi, että niistä saa makua suuren maailman stand up -klubeista.

-Tunnelma on tärkeintä. Ja kaikki ovat aika fyysisiä esiintyjiä, joten liikekielestäkin käsittää paljon, hän sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

19.1.2020