Uutiset

Tonnikerhoon Eerikäisen seuraksi

Kouvolan Pallonlyöjien Sami Joukainen, 40, rikkoi toisena pelaajana tuhannen lyödyn rajapyykin Superpesiksen runkosarjassa sunnuntaina Hyvinkäällä. Rengossa uransa kymmenvuotiaana aloittanut ja Hämeenlinnan Paukun kasvatiksi laskettava Joukainen sai sykähdyttävästi onnittelut kaikkien lyöjätilastoa johtavalta Simo Eerikäiseltä (1037 lyötyä).

– Ykkösvaihtoehtona oli, että olisin saanut rikottua rajan kotiyleisön edessä Kouvolassa. Kun se ei onnistunut, toiseksi hienoin asia oli se, että Simo oli palkintoa jakamassa, sanoi Joukainen.

– Minulla on edelleenkin itselläni tunne, että minulle rajapyykki on pinnallinen asia. Sitä ei voi kieltää, että oli hyvä fiilis, vaikka hävisimmekin pelin. Olemme parantaneet huomattavasti alkukaudesta. Sen on huomannut silläkin tavalla, että joukkueen ilmapiiri on parantunut ja vapautunut, Joukainen arvioi.

KPL aloitti kauden poikkeuksellisesti viidellä tappiolla.

Urheilu on antanut itsetuntoa

Joukainen on nähnyt paljon ja saavuttanut myös valtavasti meriittejä 20 vuoden huippu-urallaan.

– Lapsuudessani minulla oli tiukka kasvatus. Isän rooli oli aika vahva. Olen saanut urheilun kautta huomattavasti itsetuntoa ja -varmuutta. Onneksi Heinosen veljekset Janne ja Jarmo veivät minut pesäpallon pariin, kun muutimme kymmenenvuotiaana Ruotsista Renkoon, Joukainen kiitteli.

– Kävin Ruotsissa yksissä jalkapallotreeneissä, mutta se oli siinä. Tultuamme Suomeen pesäpallo iski minuun heti Rengossa. Siitä ei ollut enää paluuta. Oli heti selvää, että tässä lajissa haluan päästä mahdollisimman ylös, hän muisteli.

Joukaisen pesäpalloharjoitukset eivät loppuneet yhteen kertaan, kun veljesten isä Mikko Heinonen veti Rengon Kisan harjoituksia.

Joukainen siirtyi Hämeenlinnan Paukun riveihin 14-vuotiaana.

– Hienoa aikaa olivat Paukunkin vuodet. Pääsin pelaamaan junnutasolla kovempia pelejä. Pirisen Mauno oli Paukussa intohimoisena valmentajana ja pelinjohtajana. Teimme hienoja pelimatkoja Transitilla. Siinä oli tiivis tunnelma. Piirin alueleirejä oli myös silloin. Ainakin Varalan urheiluopistolla oli mieleen jäänyt leiri, hän muisteli.

Miesten peleihin jo juniorina

Joukainen hyppäsi jo nuorena poikana miesten peleihin, sillä hän pelasi 16-vuotiaana Rengon Visasissa maakuntasarjaa ja sen jälkeen suomensarjaa Forssan Alussa.

– A-junnujen pelit jäivät kokonaan kokematta. Jälkikäteen ajateltuna olisi ollut kiva päästä mittaamaan tasoa myös A-junnuissa. Toisaalta kehityksen kannalta nuorena pelatut miesten ottelutkaan eivät olleet huono asia, hän pohti.

Joukainen ponnisti pääsarjauralle samana päivänä kun täytti 20 vuotta 23. toukokuuta 1993, kun hän löi Riihimäen Pallonlyöjien riveissä silloisen hattutempun (1+4) Muhoksella.

– Siihen aikaan mentiin lentokoneella. Öljypönikkä oli paluumatkalla jakojen välissä, koska sain palkinnoksi moottoriöljyä. En muista tuliko öljyä käytettyä. En ainakaan juonut sitä, Joukainen virnuili.

Lyöjäjokeri haluaa jatkaa yhä uraansa, sillä mestaruus puuttuu vielä palkintokokoelmista.

– Vieläkin tekee mieli jatkaa, koska en näe syytä lopettamiseen. Kouvolasta lähtökään ei ole poissuljettua, mutta ei mennä vielä asioiden edelle. Niitä asioita ehtii miettimään loppukesästä tarkemmin, hän pohti. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

13.8.2020