Uutiset

Tor-verkossa toimineen Sipulikanavan ylläpitäjää epäillään huumausaineiden välittämisestä - Tulli: Ensimmäinen tapaus laatuaan Suomessa

Helsinki
07.06.2018, 16:06

Kotimaa

Tor-verkossa toimineen Sipulikanava-sivuston sulkemisella on ollut merkittävä vaikutus huumeiden saatavuuteen Suomessa, Tulli uskoo.
– Se on vaikuttanut erityisesti nuorten keskuudessa. Uusiakin kauppapaikkoja on syntynyt, mutta olemme saaneet niitä myös paljon suljettua. Viimeisen reilun vuoden aikana olemme sulkeneet parikymmentä netin kauppapaikkaa, kertoo Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.
Sipulikanava oli suomalainen verkkosivusto, jonka kautta viranomaisten mukaan myytiin, ostettiin ja välitettiin vuosina 2014-2017 erittäin suuria määriä huumausaineita ympäri Suomen. Keskusrikospoliisi ja Tulli sulkivat sivuston viime marraskuussa.
Torstaina Tulli tiedotti, että kahta sivuston ylläpitäjää epäillään törkeästä huumausainerikoksesta sekä avunannosta törkeään huumausainerikokseen. Sinkkosen mukaan pääepäilty on noin 45-vuotias IT-alalla työskennellyt mies.
Toinen epäilty on hieman yli 30-vuotias nainen. Epäiltyjen asuntoon Vantaalla tehtiin loka-marraskuun vaihteessa kotietsintä ja epäillyt vangittiin. Sittemmin heidät on vapautettu.

Ensimmäinen tapaus Suomessa

Sinkkonen ei tässä vaiheessa halua ottaa kantaa siihen, epäilläänkö kaksikon saaneen toiminnastaan jotain rahallista tai muuta hyötyä.
– Esitutkinnan keskiössä on ollut se, että he ovat tarjonneet kauppapaikan huumeiden myyntiin ja välittämiseen. Tapaus on Suomessa ensimmäinen laatuaan: on mielenkiintoista nähdä, mikä vastuu on, jos pitää kauppapaikkaa yllä ja on tietoinen laittomasta tarkoituksesta.
Sinkkonen vertaa tilannetta siihen, että joku rakentaisi talon ja antaisi huumausaineiden myyjien myydä siellä huumeita.
– Onko silloin rikosoikeudellisessa vastuussa?
Tullin mukaan Sipulikanavalla oli myös mainostettu huumausainekauppaa, jota käytiin Tor-verkon toisella suomalaisella sivustolla, sekä ohjattiin käyttäjiä huumausaineiden ostamisessa. Tor-verkko, niin kutsuttu salainen internet, piilottaa käyttäjän sijainnin ja henkilöllisyyden.
Rikosepäilyt ovat etenemässä syyteharkintaan kesän aikana.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic