Kolumnit Uutiset

Torilla tavataan

Tampereella on ongelma: kaupunkilaiset pitävät Keskustoria siivottomana ja turvattomana paikkana.

Aivan kaupungin sydämessä sijaitsevalla aukiolla ryypätään, kerjätään, roskataan, oksennetaan, huudetaan, sammutaan, tapellaan, puukotetaan, maalataan graffiteja, rullalautaillaan ja myydään huumeita.

Nämä kaikki toiminnot ja niitä harjoittavat ihmiset on koettu niin häiritseviksi, että Pohjoismaiden suurimman sisämaakaupungin asukkaiden mitta on nyt täynnä.

On aika etsiä ratkaisuja ongelmiin.

Ei tarvitse olla sosiologian tohtori havaitakseen, että käytännössä kaikkia Tampereella häiritseviksi koettuja ihmisiä yhdistää vähintään kaksi näistä kolmesta ongelmasta: päihdeongelma, työttömyys ja köyhyys.

Tätä syrjäytymisen pyhää kolminaisuutta voisi Tampereen Keskustorin lisäksi käydä havainnoimassa lähes missä tahansa suomalaisessa kaupungissa. Tampereella ongelma on kuitenkin kirjaimellisesti keskiössä ja kaikkien nähtävillä.

Mitä kauemmin asian kanssa jahkaillaan, sitä hankalammaksi tulee kestävän ratkaisun löytäminen.Siksi sille pitää tehdä jotain näyttävää – ja mielellään heti.

Kukkahattutätien ratkaisuna olisi paapominen. Annetaan häiriköille asennekasvatusta ja kerrotaan, että roskien paikka on roskissa ja alkoholistin katkaisuhoidossa. Siksi tarvittaisiin uusien, isompien roskakorien lisäksi lisää rahaa päihdetyöhön sekä tuettuun asumiseen ja työtoimintaan. Harmi vain ettei kaikkeen tällaiseen ole varaa.

Kovan linjan kannattajien mukaan häiriköt ovat jo menetettyjä tapauksia. Siksi ongelma ratkeaisi, kunhan vain saataisiin lisää rahaa vartijoihin, poliiseihin, valvontakameroihin ja aiempaa kovempiin teleskooppipamppuihin. Mutta eipä niihinkään juuri nyt varaa ole.

Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok.) harmitteli Aamulehden Moro-liitteessä (21.8.) etteivät kunnat vieläkään voi asettaa omia poliisejaan sakottamaan häiriköitä eikä julkisella paikalla voi käyttää yksityistä vartiointiliikettä.

Uutta kunnallista ”torivalvojan” tehtävää sen sijaan ei mikään laki kiellä, joten sellainen saadaan ehkä jo ensi kesäksi pitämään jöötä.

Tampereella ei uskota valmiisiin ratkaisuihin, vaan kokeillaan rohkeasti puuttumista suoraan ongelman ytimeen: kaupunki on nyt päättänyt poistaa Keskustorilta penkin, jolla inhotut ongelmaihmiset tapaavat istua.

Itse pormestari esitteli lehden kuvissa kivistä istuinta, joka heivataan pian Hiabilla kuormurin lavalle ja pois torilta. Penkin lisäksi lähtöpassin saa myös viereisen kioskin tiski, jolla on Moron mukaan ihan liian mukavaa säilyttää avointa kaljatölkkiä.

Kunhan kaupungin miehet vain ehtivät tarttua toimeen, on tämäkin ongelma saatu lakaistua siististi maton alle.

Ja niin kaikki tamperelaiset voivat taas elää onnellisina elämänsä loppuun saakka.

Menot