Uutiset

Torillako ne tukit ja ohrat nykyään kasvavat?

Opetus- ja

kulttuuriministeriön halu ”kehittää korkeakouluverkkoa” herättää lähinnä huvittuneita mielikuvia siitä, mitä tapahtuu jos Hämeen ammattikorkeakoulu Hamkin toiminta keskitetään Hämeenlinnan keskustaan.

Kaikki Hamkin historialtaan vanhimmat yksiköt liittyvät maa- ja metsätalouteen. Niinköhän vain Evon metsätalousopetus, Mustialan maatalousopetus ja Lepaan puutarhaopetus siirretään Hamkin pääpaikkaan Lahdensivuntielle.

Todellisuudessa edes 100-vuotiaan Lepaan opetuspuutarhoja ei voida siirtää Toripuistoon, niin kaunis puisto kuin se onkin.

Tällaiselta pääkaupunkilaisten tekemä tavoite kuitenkin kuulostaa, sillä ministeriö on esittänyt Hamkin toimintojen keskittämistä ja toimipisteiden oleellista vähentämistä.

Aivan kuin Helsingin herrat ja rouvat uskoisivat, että maan viljelemisen ja metsien hoidon opetteleminen olisi siirrettävissä Hämeenlinnan ytimeen.

Vai humisevatko tukkimännyt ja lainehtivatko ohrapellot tosiaankin nykyään Helsingissä Senaatintorilla? Enpä ole tullut huomanneeksi, vaikka toria yhtenään esitellään eri yhteyksissä televisiouutisissa.

Lukija varmaan tässä vaiheessa toppuuttelee mielessään, että liioittelen. Ei kai edes Helsingissä noin tietämättömiä virkahenkilöitä kasva -vaan ei sitä koskaan tiedä. Pahimpaan on varauduttava, jottei päämme yli päätetä tyhmyyksiä.

Evolla on monta vuotta tiedetty pelätä, että yksikkö lakkautetaan jostakin ylhäältä päin tulevalla päätöksellä.

Sellainen päätös olisi järjetön, sillä Evoa ympäröivät Etelä-Suomeksi harvinaisen laajat opetukseen soveltuvat metsät.

Neuvontapuolenkaan metsäammattilaiset eivät pärjää ilman käytännön metsäkoulutusta. Eikä kaikkea metsäopetusta saa siirtää jonnekin perä-Suomeen.

Siihen ei kannata vedota, että Evolla on tavattoman pitkät alan opetusperinteet. Historialliset arvot eivät paina näissä päätöksissä pätkääkään.

Opetusministeriö haluaa vakavissaan vähentää amkien määrän 18 kappaleeseen, mikä on seitsemän vähemmän kuin nyt. Keskittäminen keskuksiin on ministeriön toinen päähänpinttymä.

Kuten maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) sanoi Lepaan 100-vuotisjuhlassa, Kanta-Hämeessä on järkevää keskittyä alueen omiin vahvuuksiin.

Hamkin vahvuuksia ovat erinäisten kaupunkilaisempien alojen ohella juuri alkutuotantoalat, joita Mustiala, Lepaa ja Evo ansiokkaasti edustavat.

Anttila ei puhunut pelkästään lämpimikseen varoituksen sanoissaan:

-Luonnonvara-alan koulutuksen jatkuminen olisi todella mahdotonta, jos koulutus keskitettäisiin Hämeenlinnan keskustakampukselle.

Hän jos kukaan tuntee helsinkiläisten virkahenkilöiden ajatuksenjuoksun.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic